Nem csak a harangszó szólt délben

2022.01.17. 14:00

A Tüke Busz vezérének lemondását követelik a pécsi sofőrök

Az MSZP-DK-Jobbik által irányított önkormányzat egyelőre kiáll a sofőröket, ellenőröket alázó cégvezető mellett, miközben a buszvezetők hétfő délben már figyelmeztető demonstrációt is tartottak. Péterffy Attila, Pécs polgármestere által kinevezett, majd pedig 100 százalékos béremelést kapott cégvezér bunkónak és primitívnek nevezte saját dolgozóit, miközben nekik mindössze néhány százalékkal emelték meg a bérüket.

B. M.

Fotó: Laufer László

Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója egy egyetemi lapnak adott interjúban úgy fogalmazott a cég dolgozóiról, hogy "van egy csomó buszvezető, aki pallérozatlan és bunkó módon tud megnyilvánulni", valamint azt is mondta, hogy "az ellenőrök se a végzettségükről, se az intellektusukról híresek". A pécsieket kényelmesnek tartotta, mert nem ülnek buszra, miközben azt is bevallotta, hogy a Mercedes buszok ülései koszosak, az utasokról pedig azt is állította, hogy éppúgy modortalanok, mint a sofőrök.  

 

A lealacsonyító és sértő nyilatkozatra reagálva a társaság buszvezetői a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) felhívására úgy döntöttek, hogy hétfőn a déli harangszóval egyidőben, 15 másodpercen keresztül dudálással fejezik ki a tiltakozásukat a kijelentések ellen.

 

 

Raposa Gábor, a SZAKSZ  pécsi szervezetének vezetője a demonstráció kapcsán azt mondta, kritikán aluli jelzőkkel illette az igazgató a dolgozókat és tudomásuk szerint Bánkuti felajánlotta a lemondását, de az önkormányzat azt nem fogadta el arra hivatkozva, hogy állítólag majd kivizsgálják az esetet, hogy milyen szövegkörnyezetben hangoztak el a kijelentések. 

- Hatalmas bérfeszültség is van, hiszen 1265 forintról 1600 forintra kellene felemelni a sofőrök alapórabérét, az alacsony bérek miatt  pedig nagyon komoly az elvándorlás a cégtől. Ezt az igényt fogalmaztuk meg a cégnél és reméljük, hogy a bértárgyalások előtt nem a sofőrök elleni lejáratókampány folyik azért, hogy a közvéleményt ellenünk hangolják - mondta.

 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a Tüke Busz "fű alatt" kinevezett vezérigazgatójának nincs tovább helye a cég vezetésében. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben Bánkutinak kétszeres fizetésemelést szavaztak meg a baloldalon, addig a sofőröknek nem hogy a minimális béremelést, de még csak a tiszteletet sem adják meg. Már a kinevezése is mutatta, hogy nem szakembert, hanem pártkatonát keresett Péterffy Attila.

 

-Elvárjuk, hogy mondjon le és a sofőrök által kért béremelést biztosítsák, hiszen az elmúlt hónapokban a sofőrhiány járatkimaradásokat okozott. A bérfejlesztésre a keretet pedig biztosíthatják a pécsi repülőtér eladásából származó kormányzati forrásból is - mondta.

 

Ismeretes, már  az elmúlt év végén Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a buszos szakszervezetek képviselőivel is tárgyalásokat kezdeményezett azért, mert a vállalattól történő elvándorlás a tömegközlekedés zavartalan működését is veszélyeztetheti.

A SZAKSZ egyébként azt is elkezdte már felmérni korábban, hogy a sofőrök hajlandóak-e városháza előtt is tüntetni a jogos követelésükért. Úgy tudjuk, hogy egyre többen csatlakoznak a várható demonstrációhoz.  

 

Kerestük az önkormányzatot és Bánkuti Istvánt is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában