Jó tudni!

2022.01.19. 15:29

A tűzoltók tapasztalatai alapján minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik

Idén már több kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Baranyában.

Zs. J.

Évente ajánlott ellenőrizni a szilárd tüzelésű kazánok kéményét  

Forrás: MW

Piskón egy ház kéményébe épített gerenda égett, illetve izzott a kémény meghibásodása miatt. Harkányban, a sportcsarnok kazánházában egy faapríték tüzelésű kazánban jött vissza a füst, aminek következtében a füstérzékelő bejelzett. Mint a tűzoltók közölték, a kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meg­gyullad. Hozzátették, tavaly több mint hétszáz kéménytűzhöz riasztották őket az országban, illetve azt is elmondták, hogy minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. 

 

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal. Akik családi házban élnek, és az adott címre nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára is ingyenes a kéményseprés. A kéményseprő akkor jön, amikorra a tulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. Baranyában a legtöbb helyen a katasztrófavédelem végzi a kémények tisztítását, amelyhez időpontot lehet foglalni a katasztrófavédelem honlapján (kemenysepres.katasztrofavedelem.hu). 

A lerakódott korom és kátrány komoly tüzet okozhat
Forrás: MW

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve idén is elkészítette és elérhetővé tette az idei évi társasházi sormunkatervét, amely megyékre lebontva tartalmazza az ellenőrzések ütemezését. A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó tizenhét megye és a főváros társasházainak felülvizsgálati terve, köztük a baranyai, letölthető a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalról. A megyék nevére kattintva kinyílik az aktuális táblázat, amely településekre lebontva jelöli, hogy milyen ütemezésben érkeznek január és augusztus között a kéményseprők. 

 

Baranyában így például Orfűn január 18. és 19-én, Abaligeten és Hidason január 20–21-én, Gödrén és Mindszentgodisán január 21. és 22-én, míg a városok közül Szigetváron január 15. és február 28. között, illetve július 1. és augusztus 31. között, Szentlőrincen május 3. és június 31. között, Bólyban március 1. és március 15. között, Sásdon augusztus 2. és augusztus 31. között, Komlón február 1. és augusztus 31. között, Kozármislenyben május 3. és május 31. között, míg Pécsen január 10. és október 15. között érkeznek a kéményseprők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!