Vince-napi hagyományok

2022.01.25. 14:00

Baranya megyében is bízhatunk a bő termésben

Igazi arcát mutatta a tél szombaton, Vince napján: a szőlősgazdák a hagyományokat tartva, a bő termésben reménykedve áldást kértek a szőlővesszőikre.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Sokan eljöttek a szőlővesszők megáldására

Fotó: Wiesner Zoltan

Szép számmal gyűltek össze a szőlősgazdák a siklósi Zuhánya dűlő keresztjénél, hogy a Vince-napi hagyományoknak megfelelően Keresztes Andor atya felszentelje a szőlővesszőiket. A megáldott vesszőket ezután a szokás szerint a meleg szobában vízbe állítják. Ha kihajt, a rajta található rügyek alapján megjósolható az őszi termés mennyisége. 

 

Emellett a mondás úgy tartja, ha csapadékos az idő ezen a napon, esetleg olvad, és megcsordul az eresz, akkor a bortermés megfelelő lesz. Mivel hóesésre kelt a megye, délután pedig olvadt, így – ha a hiedelemre alapozunk – az idei évben nem kell aggódnunk a termésért. 

 

A siklósi Vince-napi hagyományok tavaly a megyei értéktárba is bekerültek, így nem meglepő, hogy az eseményre dr. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke, és Nagy Csaba ország­gyűlési képviselő is eljött. 

– Siklóson átélhetjük azt, hogy az itt élők milyen összetartó és erős közösséget alkotnak, akik bizonyítják a mindennapokban, a szokásaikon keresztül, hogy tisztelik az elődök munkáját, a múltat, és ápolják a hagyományokat a jelenben is – mondta Őri László. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Vince-napra érkezők száma. A megjelenteket a Siklósi Gasztro- és Borbarátnők forralt borral, teával és pogácsával kínálták. 

Őri László (középen) elismeréseket adott át

Forrás: Wiesner Zoltan

A program keretében magas szintű elismerést, a Kincses Baranya okiratot adta át a megyei közgyűlés elnöke. Az oklevelet Ipacs-Szabó István borász vette át a siklósi szőlősgazdák nevében. Emlékeztetett rá, hogy a Vince-napi hagyományok ápolása innen terjedt el, s ma már minden borvidéken megtartják. Riegl Gábor, Siklós polgármestere örömmel jelentette be, hogy idén folytatódik a dűlő­utak felújítása. Nagy Gergely, a Tenkes Hegyközség hegybírója elmondta, az elmúlt években jól működött a Vince-napi áhítat, hiszen egy kivételével évek óta kiváló évjáratok voltak az ültetvényeken. 

 

Minden helyszínre sokan érkeztek

A jeles alkalomból készült rögtönzött körképünk szerint a hétvégén Dél-Baranya több pontján is megtartották a Vince-napi szokást: Villányban a Jammertal-keresztnél, Kisharsányban a Vylyan Pincészetnél, Beremenden pedig a Megbékélés Kápolnájánál szentelték fel a szőlővesszőket. Mint megtudtuk, a hideg, szeles, csapadékos időjárás ellenére minden helyszínen szép számú résztvevővel ápolták a hagyományokat. A Villány–Siklósi Borút Egyesület ezen kívül több dűlőjáró túrát szervezett a borkedvelőknek, illetve a Vince Extra rendezvény keretében a palkonyai Mokos Pincészet, a kisharsányi Vylyan, illetve a kisjakabfalvi Jackfall Bormanufaktúra várta különleges programokkal, vendéglátással, vetélkedőkkel a vállalkozó kedvű „vincézőket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!