Óvatosan a tűzzel!

2022.01.23. 08:57

Baranyában tavaly összesen öten vesztették életüket a lángokban

Az elmúlt évben is bőven akadt feladatuk megyénk lánglovagjainak. A hivatásos tűzoltókat egészen pontosan 1091 tűzesethez riasztották, ezek közül 554 alkalommal kellett ténylegesen beavatkozniuk.

Palotás P. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy „az elmúlt évek adatait vizsgálva nem állapítható meg egyértelmű tendencia a tűzesetek számát illetően”. Mint megtudtuk, minimális az eltérés az egyes évek között: 2020-ban például 1016, egy évvel korábban pedig 1087 tűzeset miatt riadóztatták őket. 

 

Sokszor fordult elő, hogy valakinek a lakhelyéül szolgáló épület kapott lángra. A Katasztrófavédelem tájékoztatásából kiderül, hogy tavaly 230 alkalommal vonultak a tűzoltók úgynevezett otthon jellegű tűzesetekhez Baranyában. 

Ami Pécset illeti, a megyeszékhelyen a hivatásos tűzoltók az elmúlt évben 545 tűzesethez vonultak, ebből 229 esetben kellett ténylegesen beavatkozniuk, amelyek közül 52 tűzeset volt otthon jellegű. 

 

Sajnos az elmúlt évben a tűzesetekkel összefüggésben tragédiák is történtek. Egy ember szenvedett súlyos, életveszélyes sérülést, illetve összesen öten haltak meg a megyében, közülük egy fő otthon jellegű tűzesetben, egy pedig komoly gépjárműtűzben. 

Országos szinten 2021-ben több mint 125 ezer négyzetméternyi otthon égett le, ami akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember halt meg. A tűzoltók összesen 546 ember életét mentették meg, 588-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. A riasztás után pedig még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, illetve a tűzoltókat is hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!