Nagy az öröm

2022.01.19. 07:00

Egy sor beruházás készült el tavaly Mohácson

Pávkovics Gábor polgármester a közelmúltban bemutatta azokat a mohácsi beruházásokat, amelyek 2021-ben készültek el. A beszámolóból kiderül: a városban komoly fejlesztések történtek.

Fülöp Zoltán

Fotó: MW

A leglátványosabbak beruházás vitathatatlanul a Selyemgyár Kulturális Negyed. A több mint 900 milliós költséggel - amelyhez a város 10,7 millió önerővel járult hozzá - megújult egykori gyárépületet és környezetét örömmel látogatják a mohácsiak és a turisták is.

 

Elkészült a Civil Közösségi Ház. A 146 milliós beruházást több mint 5 millióval egészítette ki az önkormányzat, hogy a leromlott állapotú óvoda helyén a cserkészcsapatnak, a Máltai Szeretetszolgálatnak és Zora Tánccsoportnak is az otthona legyen. A költségkeretből bútorokat is beszereztek.

 

Munkahelyteremtő beruházásként további fejlesztések valósultak meg az ipari parkban: az inkubátorházhoz csatlakoztatva a meglévő ipari utat a Budapesti országúttal összekötő feltáró út készült mintegy 300 milliós költséggel. További 800 milliós beruházással az ivóvíz-, a szennyvíz-, az elektromos-, a gáz-, a távközlési- és kommunikációs hálózatot, a közvilágítást újabb 40,1 hektáros területen építettek ki, továbbá készült egy buszmegálló és kijelölt gyalogátkelőhely is.

 

Új üzemcsarnokot szintén átadtak idén az ipari parkban. A 2605 négyzetméter alapterületű ipari létesítmény rendelkezik a szükséges gépészettel és infrastruktúrával, napelemes rendszerrel. Uniós forrásból, 450 milliós költséggel megvalósult kéthajós épület egyikében ott az 5 tonna teherbírású híddaru is, míg a másikban ennek az elhelyezési lehetősége adott. 

 

Az önkormányzati ingatlanok állagmegóvására, korszerűsítésére mindenkor kiemelt figyelmet fordítottak. Idén százmilliókat költöttek többek között az épületek hőszigetelésére, nyílászárók, fűtésrendszer cseréjére, napelemek telepítésére a Rókus óvodában, a Margitta Művelődési Házban, a Sportcsarnokban, a Kossuth Filmszínházban, a könyvtárban, a Gólya utcai szociális otthon épületrészeiben, a Tomori utcai konyhánál, a polgármesteri hivatalban és az inkubátorházban.

 

A kerékpáros közlekedés is nagyot fejlődött

Mohács fejlesztésre fordítható tőkéjének köszönhetően mintegy 240 milliós kiadást fölvállalva a városban összesen tizenöt utcában újulhattak meg 2021-ben a járdák, hat utcában az útburkolat, további hét helyszínen pedig rendezték a csapadékvíz elvezető rendszert. 

Több mint 34 milliós pályázati forrásból idénre ütemezett az Ady Endre, valamint a Gőzhajó utca egy szakaszán az útburkolat helyreállítása.

Százmilliókért, zömmel pályázati forrásból a város számos pontján épültek, vagy újultak meg kerékpárutak 2021-ben, az itt élők nagy örömére, míg egy szabadidős, illetve sportpark készült 50 milliós beruházással a Szélső utca és Szent Erzsébet utcák határolta területen.

Előkészítettnek mondhatjuk a Budapesti országút mentén a vasúti átjárótól a még hiányzó kerékpárút kiépítését. A közel 300 milliós költségű, pályázati forrásból megvalósuló munka kivitelezésének kezdése jelen állás szerint 2022. márciusra ütemezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!