Minden cseppje arany

2022.01.18. 17:30

Életeket mentenek a véradásra jelentkezők Baranyában is

A két évvel ezelőttihez képest tavaly emelkedett a Baranya megyei véradások száma, köszönhetően annak, hogy a Pécsi Regionális Vér­ellátó Szolgálat rendszeresen szervez tematikus véradónapokat, illetve azoknak a segítő szándékúaknak, akik rendszeresen megjelennek a véradásokon.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Török János

A tavalyi évben több mint tízezren jelentkeztek önkéntes véradásra Baranya megyében, s mint az Országos Vérellátó Szolgálat közölte, nagy öröm számukra, hogy ez a szám a 2020-ban elért eredményekhez képest emelkedő tendenciát mutat. Mint az életünk minden területére, természetesen az önkéntes véradásra is hatással volt/van a járványhelyzet, így sajnos a munkahelyi, illetve iskolai véradások nagyrészt elmaradtak, de szerencsére sikerült pótolni a kimaradt létszámot. 

 

Ezt erősítette egyrészt az önkéntes véradók töretlen segítőszándéka, és az is, hogy az ő és a transzfúzióra szoruló betegek védelmének érdekében, szigorú szabályok betartásával próbálták a fertőzés átviteli kockázatát minimálisra csökkenteni, úgy az intézeti, mint a kitelepüléses véradásokon.

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosít mind a véradók, mind a dolgozók számára. Bevezették a webfelületen történő időpontfoglalás lehetőségét, a kézfertőtlenítést, sebészi maszkot kap mindenki a többi véradó és a személyzet védelme érdekében. A véradás helyszínére történő belépés előtt érintésmentes lázmérő eszközzel mérik a jelentkezők testhőmérsékletét, és a véradás helyszínén korlátozzák az egy helyiségben tartózkodó személyek számát. A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy alakítják, illetve alakították ki, hogy biztosított legyen a véradók között a minimum 1,5 m-es távolság. Minden véradó számára fertőtlenített íróeszközt biztosítanak a kérdőív kitöltéséhez és egyéb dokumentumok aláírásához. 

 

– Igyekszünk megtenni mindent annak érdekében, hogy ebben a járvánnyal terhelt időszakban is minél többen csatlakozzanak a véradók táborához, ezért kérünk mindenkit, aki egészséges és teheti, keresse fel véradásainkat és adjon vért, mert ezzel életeket ment – hívja fel a figyelmet a Pécsi Regionális Vér­ellátó Központ. 
 

Ezen a héten lesz a Mézes csütörtök a karjukat nyújtóknak
A véradási helyszínekről – köztük a baranyaiakról is – az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján tájékozódhatnak a segíteni szándékozók. Népszerűek a tematikus véradónapok is, amelyeket a Pécsi Regionális Vérellátó Központban 2006 óta szerveznek. Ilyen alkalmakkor valami apró ajándékkal mondanak köszönetet az önként segítséget nyújtó vér­adóknak. Ezek közül talán a most csütörtökre is meghirdetett „Mézes csütörtök” (Pécs, Pacsirta utca 3., 8.00–17.30) a legkedveltebb, amikor is egy üveg termelői mézzel köszönik meg az önzetlen segítségnyújtást, de a tapasztalat szerint mindegyik tematikus véradásra megközelítőleg kétszer, háromszor többen érkeznek, mint egy átlagos napon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!