Áttekintés

2022.01.10. 18:21

Ezek voltak a Tettye Forrásház tavalyi "legjei"

Az év legjobb sportolója, az év legnagyobb adózói, az év nagy rendőri fogásai – néhány érdekesség, amit lapunk hasábjain összegyűjtöttünk, és közöltünk olvasónkkal a 2021-es évről. Most egy közüzemi cég, a Tettye Forrásház Zrt. legjei közül válogattunk.

Zsigmond J.

Képünk illusztráció

Forrás: Laufer László

A legnagyobb csőtörés 
A Krisztina tér környékéről érkezett április 22-én este a bejelentés, amely 2021 legnagyobb vízelfolyását vezette fel. Az egyik társasház előtt eltört PVC-vezetéken keletkezett sérülést még aznap éjfélre kijavították a szakemberek, a cső átmérőjéből és a magas víznyomásból adódóan azonban 600 ezer liter víz folyt el. Megjegyezendő, egy átlagos család hét év alatt fogyaszt el ennyi vizet. 

A legnagyobb fogyasztás 
A tavalyi év júniusa volt a legszárazabb az elmúlt 121 éveben. Ez meglátszott a vízfogyasztáson: többet ittunk, zuhanyoztunk, locsoltunk, illetve a kerti medencéket is feltöltöttük. 2021-ben átlagosan napi 23 ezer köbméter vizet használtak el Pécs és környékén élők. Ennek több mint másfélszerese, 33 ezer köbméter víz fogyott június 23-án a kánikulai időszakban. 
 

A legaktívabb leolvasó 
A fogyasztást mérni és ellenőrizni is szükséges, előbbit a vízmérők, utóbbit leolvasók végzik, évente legalább egy alkalommal. Tizenöt éves munkatapasztalattal bír az a leolvasó, Pozsonyi Béla, aki 2021-ben a legtöbb, összesen 10 611 felhasználási hely leolvasását végezte el. Ez az év összes munkanapját figyelembe véve átlagosan napi 42 felhasználási hely bejárását jelentette. 
 

És egy kis nemzetközi érdekesség is kívánkozik még az összeállítás legvégére. Korábban egy kanadai jogosítvány akadt fenn a pécsi szennyvíztisztító telep rácsán, tavaly pedig egy kínai vezetői engedély. Még 2020-ban egy kínai hölgy iratait lopták el Pécsen, aki férjével együtt, a koronavírus-járvány kezdetén, több száz steril orvosi maszkkal és pénzadománnyal segítette az egyik települést. Tavaly tavasszal nem várt hívást kapott a kínai nő, hogy a vezetői engedélyét a pécsi szenny­víztisztító telepen megtalálták. Az igazolványt többszöri fertőtlenítés, sterilizálást követően adták át a tulajdonosának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában