Kiben bízhatunk?

2022.01.16. 15:42

Figyeljünk, hogy ne verjen át a szakember - olvasónk is pórul járt

Olvasónk a kormány lakásfelújítási programjának keretében szerette volna lecserélni a nyílt égésterű gázkazánját zártra. Számított arra, hogy a szakemberek nem dolgoznak olcsón, arra viszont nem, hogy már az árajánlattal át akarják ejteni őt.

Munkatársunktól

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Egy évvel ezelőtt új elemmel, a lakásfelújítási támogatással bővült az állami lakásprogram, melynek köszönhetően a gyermeket váró vagy nevelő családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként megkaphatják az államtól. Ezzel a lehetőséggel kívánt élni olvasónk is, aki a biztonságot és a korszerűséget is szem előtt tartva gázkazán cseréjére kért árajánlatot. 

 

Nehéz találni megfelelő tudású szerelőt 

– Tavaly év eleje óta kerestünk szakembert, de a többségük elérhetetlen volt. Volt egy pesti cég, amely egynapos kivitelezéssel, előzetesen (és látatlanban) 1,5 millió forintra értékelte a munkát, de végül decemberre az egyik pécsi vállalkozó is ráért. Mivel már ő is a fűtési szezonban érkezett, gyors munkát ígért, és az anyagköltségre, illetve a munkadíjra együtt egymillió forintos árajánlatot adott – mondta olvasónk. Elfogadta az ajánlatot, de mivel a támogatáshoz erre szükség volt, a beépítendő anyagokról és a munkadíjról külön számlát kért a saját nevére. 

 

Több anyagot fizettetett ki a vállalkozó 

– A vállalkozó szólt, hogy menjek el az általa megadott épületgépészeti szaküzletbe, fizessem ki az anyagokat, hozzam el a számlát, és majd ő minden árut elhoz a boltból még aznap este hozzánk, a munka helyszínére. Ez így is történt, és pontosan annyit fizettem, amennyit az árajánlatban anyagköltségre meghatározott, ő pedig este megjött az anyagokkal. A probléma itt kezdődött, ugyanis a számlán a házhoz szállított tételeken kívül olyanok is szerepeltek, amelyekre nekünk egyáltalán nem vagy kevesebbre volt szükségünk. Tehát több mint 200 ezer forinttal több anyagot fizettem ki, mint amit hozott – magyarázta olvasónk. Mint mesélte, úgy döntött, másnap, a munka végén számolnak el tételesen, tartott ugyanis attól, hogy ha előre lebuktatja a csaló vállalkozót, az nem fog szakszerű munkát végezni a lakásban. Amikor a vállalkozót szembesítették a számlán szereplő és a beépített anyagok közötti – jelentős értékű – különbséggel, az először azt mondta, hogy „dehát a matek kijön, nem?” Az anyagköltség valóban az árajánlat szerinti összeg volt, azonban arról nem volt szó, hogy két lakás fűtésszerelését fizetteti ki olvasónkkal. A vállalkozó ezután a szaküzletre hárította a hibát, „biztos valamit ők kevertek össze”. 

 

Érdemes néhány tanácsot megfogadni 

Magyari Csaba, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Építőipari Technológiai Klaszter alelnöke elmondta, néhány tanácsot érdemes megfogadni azért, hogy ne tudja a kivitelező átverni a megrendelőket. A tervezett felújítási vagy építési munkát megelőzően célszerű szakmai és jogi segítséget kérni, ehhez szakirányú tervező és műszaki ellenőr (építőipari és technológiai klaszter) és ügyvédek segítségére támaszkodhatunk. Kétszázezer forint feletti megbízásnál mindig kössünk szerződést, konzultáljunk ügyvéddel. Informáljuk le az ajánlatot adó cégeket, és legyen több ajánlatunk a munkára. Mindig részletes árajánlatot kérjünk, és bátran keressünk meg nagyobb cégeket a kisebb munkákra is. A szakembernek mondjuk el a terveinket, sokat tud segíteni egy jó munka-előkészítés. 

 

– Műszakilag nem mindig az olcsó és egyszerű megoldás a jó megoldás. Sok kivitelezőnek sajnos nincs megfelelő műszaki tudása, ezért érdemes a megrendelői oldalról is egy hozzáértő szakember, aki képviseli őt. Ha nagyobb anyagi forrást igényel a tervezett munka, akkor, ha lehetséges, több ütemre kell bontani a feladatot. A kivitelezés alatt ellenőriztessük független szakemberrel a vállalkozót. A beépített anyagokat – eszközöket és a kivitelezés szabványosságát – egy megbízott szakember ellenőrizze – magyarázta az alelnök. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában