Nincs megállás

2022.01.12. 07:00

Folytatódik az sztráda építése Bólytól egészen a határig

Az ünnepek miatti, néhány hetes leállást követően ismét megindult a munka az M6-os autópálya befejező szakaszán, közölte lapunkkal Hargitai János, a mohácsi választókerület ország­gyűlési képviselője.

Máté Balázs (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Forrás: MW

Csaknem egy esztendeje vette birokba a kivitelező a területet, azóta zajlanak az M6-os autópálya Bólytól a horvát határig való meghosszabbítását célzó munkálatok. 

 

A közbeszerzési eljárás nyertese, a STRABAG és a Duna Aszfalt konzorciuma az Unitef-83 és a Főmterv tervei alapján építi meg a mintegy 20 kilométeres szakaszt Bóly és Ivándárda között. 

 

Az M6-M60-as csomóponttól az országhatárig futó szakasz 2×2 sávos gyorsforgalmi lesz, fizikai elválasztással. Az autópálya három külön szintű csomóponttal, Nagynyárádnál egy komplex pihenőhellyel, két híddal épül meg. Az egyik híd igen látványosnak ígérkezik, mivel egy vasútvonalat kell átívelnie, a tervek szerint 67 méter hosszban. A beruházás részeként Ivándárdánál egy ellenőrzőhely is épül két hídmérleggel, két tengelyterhelés-mérővel, valamint két tengelysúlymérő épülettel és parkolókkal. 

 

Az 57-es főút és az 56113-as mellékút kereszteződésénél üzemmérnökségi telepet alakítanak ki, a létesítményben többek közt irodaépület, hídmérleg, üzemanyagtöltő-állomás is helyet kap. A beruházás teljes költségei megközelítik a 89 milliárd forintot. 
Az építkezésnek természetesen csak akkor van értelme, ha a horvátok is megépítik gyorsforgalmi útjukat Eszéktől a horvát határig, erről tavaly áprilisban Szijjártó Péter megegyezett horvát kollégájával, ennek alapján a projektnek legkésőbb 2023-ig el kell készülnie. 

 

Noha egy rövid szakaszról van szó, a jelentősége mégis nagy, mivel általa megszűnik a Baranyát átszelő autópálya zsákutcajellege. 
– Az év végi ünnepek miatti, néhány hetes leállást követően a kivitelezők folytatják a munkálatokat – fogalmazott a mohácsi választókerület országgyűlési képviselője, Har­gitai János. – Sőt, már nem csak földmunkák zajlanak, az első műtárgy, egy híd szerkezete is elkészült. 

 

A nemzeti oldal politikusa hozzátette, a szakasz 2024 tavaszára tervezett átadása után a szűkebb és tágabb értelemben vett régió a nemzetközi úthálózat részévé válik, autópályán lesznek megközelíthetők a horvát sztrádák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában