Mert adni jó!

2022.01.20. 14:00

Gyűjtik a női táskákat, rászorulóknak segítenek vele

Az idén újraindult a rászoruló nőket alapvető higiéniás termékekkel segítő adománygyűjtő mozgalom, a „nemluxustáska” kampány.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ismét segíthetjük az úgynevezett menstruációs szegénységben élő nőket, akik számára a „nemluxustáska” kampány szervezői olyan adománycsomagokat gyűjtenek, amelyek számukra nélkülözhetetlen eszközökből és intim higiéniás termékekből állnak. A táskákat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével juttatják el a rászoruló nőkhöz. Az adománygyűjtés január 31-ig tart. 

 

A kezdeményezés kitalálói és szervezői (Cserta Szandra, otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója, Huszka Ágnes, stílusszakértő és színtanácsadó és Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa) a #nemluxustaska adománygyűjtést először 2018 decemberében szervezték meg, és nagyságrendileg 100-150 táskányi adományt vártak, melynek többszöröse, tízezer gyűlt össze, amelyért a Civil Díjat is elnyerte a kampány a legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában.

 

A Máltai SzMert eretetszolgálat garantálja, hogy az adományok valóban a menstruációs szegénységben élő nőkhöz jutnak el. A segítők ezúttal a személyes gyűjtőpontok mellett a Foxpost automatákon keresztül is eljuttathatjuk a táskákat a szervezőknek, méghozzá ingyenesen. A csomagra (maximális mérete: 19,5 cm x 36 cm x 61 cm) nagy betűkkel fel kell írnunk, hogy #nemluxustaska, majd a Foxpost csomagautomatánál fel kell hívni a +36-1-4433-231-es telefonszámot, ezután a csomagküldő munkatársai kinyitnak egy rekeszt, amibe bele tudjuk tenni az adományt. Megyénkben ezenkívül a pécsi Atlas Gyógyközpont (Szabó József utca 2. fsz. 1.), mint hivatalos gyűjtőpont is várja a táskákat. 

 

A vírushelyzet miatt arra kérik az adományozókat, hogy minél inkább az egységcsomagra törekedjenek, tehát az otthon talált, még viszonylag jó állapotban levő, már nem hordott táskába létfontosságú termékek kerüljenek, mint egészségügyi szárnyas betét, szappan, tusfürdő, sampon, testápoló vagy kéz­krém, maszk (lehet mosható vagy egyszer használatos is), kézfertőtlenítő, dezodor, fogkefe, fogkrém és egy kedves személyes üzenet. 

 

A Mosolymanó Egyesület egész évben segíti az asszonyokat

Ugyan a Mosolymanó Egyesület nem csatlakozik a kampányhoz, de felhívja az adományozók figyelmét arra, hogy 2013. óta egész évben támogatják női tisztálkodási szerekkel a náluk regisztrált, igazoltan rászoruló anyákat, nagymamákat, lányokat. Tehát a segíteni szándékozóktól az egyéb adományokon kívül egész évben (hétköznap 8–17 óra között a Pécs, Várkonyi Nándor utca 7. szám alatti központjukba) fogadnak használt, de jó állapotú táskákat, női, intim higiéniai termékeket, kozmetikai szereket (bontatlan kézkrém, ajakír, miniparfüm, ­spray, kéztisztító), illetve tisztasági szereket (papír zsebkendő, frissítő kendő). A behozott táskákat legközelebb nőnapon, majd anyák napján fogják átadni a nőknek, lányoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában