Csak pénzkidobás?

2022.01.06. 07:00

Hárommilliónál is többe volt a pécsi tűzijáték

Hatalmas vita kerekedett a baranyai megyeszékhely szilveszteri tűzijátékát illetően, amelyben sokféle érv összecsapott. A Dunántúli Napló megkérdezte a városháza álláspontját is.

Vizvári Soma

Fotó: Löffler Péter

Mintegy három és félmillió forintjába került Pécsnek az idei tűzijáték – derült ki a pécsi önkormányzat lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából. 

 

Az újévi látványosságról szóló Facebook-posztok alatt heves viták alakultak ki – egyesek szerint fölösleges Pécsen a tűzijáték szilveszterkor, és az egész csak pénzkidobás, ezért a Dunántúli Napló arra is rákérdezett az önkormányzatnál, felmerült-e a városvezetés köreiben, hogy nem szervezik meg többet. 

 

A sajtóosztály erre konkrét választ nem adott, de idézték azt a korábbi közleményüket, melyben bejelentették, hogy a 2021-es óévet búcsúztató városi ünnepséget nem szerveznek, valamint a tűzijáték is új helyszínen lesz: „A szervezők (...) a vírushelyzet miatt nem tartanak idén városi ünnepséget Pécs főterén szilveszterkor. Annak érdekében, hogy mégis legyen a városlakóknak egy közös évzáró élménye, egy újító jellegű tűzijátékkal búcsúztatja Pécs 2021-et.” 

 

Míg más megyeszékhelyeken, például Debrecenben, Miskolcon, Szegeden a vírushelyzetre hivatkozva inkább tűzijátékot sem intéztek, Pécs a köztes megoldást választotta. Utólag már tudjuk, ez a döntés azt a célját nem érte el, hogy a városban ne alakuljanak ki nagyobb tömegek, hiszen a Széchenyi tér ezúttal is dugig megtelt az év utolsó napján. 

 

Az interneten megjelentek olyan vélemények is, miszerint a hangos, és légszennyező tűzijáték helyett inkább lézerfényekkel kellene a szilveszteri látványosságot biztosítani a polgároknak, mások szerint szép volt a tűzijáték, csak a rosszul megválasztott fellövési helyszín miatt nem sokat lehetett belőle látni, megint mások arra panaszkodtak, hogy a teljes pirotechnikai show-ról lemaradtak. Mindemellett sokan, akik jó megfigyelő állást találtak, vagy csak hajthatatlan szimpatizánsai a városvezetésnek, védelmükbe vették az újévi látványosságot. 

 

E sorok írójának sikerült olyan helyet találnia, ahol a teljes tűzijátékot végig tudta nézni, ami valóban pazar látvány volt, ám az jól látszott, hogy a rakéták nagy része nem repült elég magasra, így azokat akár egy kisebb épület is kitakarhatta a szerencsétlenebb helyszínen bámészkodók elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában