Változás

2022.01.14. 19:22

Határozattal javítanák Sellye közbiztonságát

Elfogadta a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet a Sellye Város Önkormányzat képviselő-testülete, amely már 2022. január 1. napján hatályba lépett.

Móga R.

Fotó: Berán Dániel

A határozat elfogadásának elsődlegesen az volt a célja, hogy a helyi magatartásszabályok kidolgozásával, és a megszegésükhöz fűzött jogkövetkezmények kilátásba helyezésével javuljon a városban a közbiztonság, illetve, hogy mindenki érezzen közös felelősséget a környezet megóvásáért és a minél élhetőbb lakókörnyezet megteremtéséért. 

A rendelettervezet törvényességi egyeztetése során kiderült, hogy a leggyakrabban előforduló, a közösséget a leginkább zavaró magatartások (az ebtartás, a hulladékgazdálkodás, valamint a közterület rendjét érintő szabályok) megszegésének következményeiről már rendelkezik egy magasabb szintű jogszabály, ezért az önkormányzat azokat már nem szabályozhatja a saját rendeletében jogszerűen. Így, hogy ezeknek a magatartásoknak a megszegése már szankcionált, ezért külön bírság kiszabása már nem lehetséges. 
Ennek köszönhetően a rendelet csak azokat a közösségellenes magatartásokat nevesíti, amelyet az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabály nem szabályoz. 
 

Így az idei évtől az önkormányzati rendelet közösség­ellenes magatartásként szabályozza, ha valaki megszegi a hulladékszállítási közszolgáltatás és a szelektív hulladékszállítás szabályait. Eljárás indítható az üzletek, illetve az utcai árusok környezetének tisztán tartására vonatkozó szabályok megszegése esetén is. A hulladékok elhelyezésére vonatkozó szabályok megszegésével köztisztasági szabálysértést követünk el, amely eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. 
 

A közterület rendjével kapcsolatban is van átalakulás, hiszen például a szennyvízelhelyezés szabályainak megszegése is a rendőrség hatásköre. Az ebtartás révén is van változás, ugyanis a kutyával való szabálysértés, veszélyeztetés esetén, az eljárás szintén rendőrségi hatáskör. 
 

A rendelet Sellye város hivatalos honlapján megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!