A kriptovaluta esete

2022.01.30. 07:00

Hidat is építhet, de gátat is szabhat

Egy innováció, amely segítheti a gazdasági fejlődést, de rossz kezekbe kerülve súlyos következményeket is hozhat. A jogászként dolgozó Csizmadia Tamással beszélgettünk a kriptovaluta világáról.

Móga Richárd

Fotó: Shutterstock

A világunk jelenleg az állandó változásra épül. A változás a legtöbb esetben nem jó vagy rossz, hanem szükségszerű. Persze nagyon sok múlik azon, hogy ezek az innovatív dolgok épp milyen kezekbe kerülnek. Mint minden találmány, a kriptopénz is felhasználható olyan módon, hogy az segítse a hétköznapjainkat, de illegális javak és szolgáltatások (kábítószer, fegyver stb.) kereskedelméhez is igénybe vehető. 

 

A kriptovaluta esetében, ugyebár egy olyan digitális konstrukcióról beszélünk, amely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Az előnyeit tekintve a kriptovaluták azt ígérik, hogy megkönnyítik a pénzeszközök átutalását közvetlenül két fél között, megbízható harmadik fél, például bank vagy hitelkártya-társaság igénye nélkül. A modern kriptovaluta rendszerekben a felhasználó „pénztárcájának” vagy fiókjának címének van nyilvános kulcsa. A privát kulcsot csak a tulajdonos ismeri, és a tranzakciók aláírására használják.

 

– Talán legnagyobb előnye a biztonság – vélekedett Csizmadia Tamás, jogász. – Hekkerek úgy tesznek szert vagyonokra, hogy a bankoknál megszerzik a vezérigazgató belépési kulcsait. A kriptovalutáknál ez nem kivitelezhető. Sok embernek, sok számítógépnek a titkos kulcsait kellene megszerezniük ahhoz, hogy révbe érjenek. 

Külön örömteli, hogy gyorsabb ez a folyamat, hiszen itt nem kell a központi szereplő szolgáltatásait igénybe venni. Gyakorlatilag a számítógépek elvégzik helyettünk a munkát. 

 

Na de mégis körültekintőnek kell lennünk, hiszen a tranzakciók magas fokú anonimitása miatt felhasználható pénzmosásra, zsarolóvírusokkal elkövetett bűncselekményekhez és terrorizmus finanszírozásához. 

– A legtöbb ötlet katonai célból fejlődött ki, aztán jöttek a polgári lehetőségek. Ha okosan szabályozott, akkor segítheti a gazdasági fejlődést. Minden eszköznek van egy visszaélési lehetősége, ezt a hatóságoknak tudni kell követni – nyilatkozta lapunknak Csizmadia Tamás. 

 

Ami ma negyven dollárt érhet, az később milliárdokat is

A kriptovalutákat befektetésekre is lehet használni, azonban nagyon kockázatos, hiszen az értékük napról napra változik. Érdekességként említendő, hogy a bitcoin (fizetőeszköz) egyik legemblematikusabb figurája egy magyar származású ember. Hanyecz Lászlóról van szó, aki fizetőeszközként az egész világon először használta a bitcoint még 2010-ben. A Floridában élő programozó tízezer bitcoint ajánlott fel két pizzáért. Akkoriban a bitcoinköltésnek nem volt bevett formája, ezért egy fórumon tette közzé ajánlatát. A kifizetett összeg akkor mintegy negyven dollárt ért. Mai árfolyamon számolva több mint százmilliárd forintot fizetett bitcoinban az olasz ételért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában