Internetes bűnözés

2022.01.10. 17:30

Illegális javakat is szolgálhat a feltörekvőben lévő kriptopénz

Mint minden innováció, a kriptopénz is felhasználható számos illegális célra, így például illegális javak és szolgáltatások (kábítószer, fegyver stb.) kereskedelméhez, de felhasználható pénzmosásra, zsarolóvírusokkal elkövetett bűncselekményekhez és terrorizmus finanszírozásához is, a tranzakciók magas fokú anonimitása miatt.

Móga Richárd

Gál István László ügyvéd, tanszékvezető egyetemi tanár mutatta be olvasóinknak, hogy mi is az a kriptopénz. Mint elmondta, a kriptovaluta egy olyan digitális konstrukció, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Azonban ez a találmány sokakhoz hasonlóan nem csak jó célra használható. Érdekes párhuzamként szolgálhat, hogy Szent-Györgyi Albert annak idején büszke volt rá, hogy találmányát, a C-vitamint nem lehet majd semmilyen rossz célra felhasználni. Aztán néhány évvel később a német tengeralattjárók a C-vitamin miatt tudtak olyan hosszú ideig a tengeren maradni, és hatalmas veszteségeket okozni a szövetségeseknek, hiszen a kristályos aszkorbinsav jóval kevesebb helyet foglalt és tartósabb is volt, mint a friss zöldségek és gyümölcsök. 

– A terrorizmus napjaink egyik legveszélyesebb bűnözési formája, egyben komoly kihívás a büntetőjog számára is. Számos nemzetközi egyezménnyel igyekszünk visszaszorítani, a terrorizmus finanszírozása bűncselekménnyé nyilvánítása ennek egy része – vélekedett a téma szakértője. 
A terrorizmus finanszírozása jelenleg három módon történik a gyakorlatban. Először is terroristák finanszírozhatják a tevékenységüket bűncselekmények elkövetésével. Ez lehet például emberrablás, pénzmosás vagy kábítószer-kereskedelem. Olyan bűncselekményeket választanak, amelyek rövid időn belül jelentős profitot eredményeznek. Másodszor történhet a finanszírozás legális üzleti tevékenységgel. Végül a terrorizmus finanszírozása történhet adományok segítségével is, szűkebb értelemben ezt nevezzük terrorizmus finanszírozásának. 
 

– Ha magánszemélyek, szervezetek vagy akár államok terroristákat vagy terrorszervezeteket támogatnak bármilyen módon, bármilyen anyagi eszközzel, vagy akár csak ilyen célból elkezdenek pénzt gyűjteni, az a magyar büntetőjog szerint is két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Mivel a pénzügyi szolgáltatók az egész világon figyelik és jelentik a gyanús tranzakciókat, a terroristák sokáig kénytelenek voltak a leginkább likvid és anonim fizetőeszközt használni: a készpénzt – folytatta gondolatait Gál István László. 
Persze a terrorfinanszírozás valamennyi formája megoldható készpénzzel ma is, és talán még mindig ez a gyakoribb, de a jövőben a kriptopénzek részesedése várhatóan emelkedni fog a veszélyes bűncselekmény vonatkozásában is, fokozatosan kiszorítva a készpénzt. A kriptopénzek elterjedése így nemcsak a legális gazdasági élet szerepelőinek jelent új üzleti lehetőségeket, hanem a bűnözőknek is. Ahhoz, hogy közgazdasági értelemben valamit pénznek tekintsünk, az szükséges, hogy legyen értékálló, osztható és könnyen kezelhető. Ezen ismérveknek a kriptopénzek mind megfelelnek. 
 

– Ha egyre nagyobb arányban fogadják el ezeket csereeszközként és felhalmozási eszközként is, akkor a jövőben a forgalomban lévő hivatalos jegybankpénzek egy részét is kiszoríthatják majd, komoly fejtörést okozva a kormányzatoknak – ismertette elméletét a tanszékvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!