Hogy is van ez?!

2022.01.14. 20:00

Kettős mérce: nem lehet lakás az irodából, de 400 lakás épülhet a Megyeri úton

Olvasónk szúrta ki, hogy a Pécsi Építési Szabályzat módosításakor elutasították egy pécsi magáncég kérését, amely mindössze egyetlen irodát szeretett volna lakássá minősíteni, miközben a Megyeri út mellett 400 lakásos társasház építését még segítik is a szocialista-DK-s városvezetők.

Bóka Máté

Forrás: Löffler Péter

„Örüljünk annak, hogy új, energiatakarékos lakások épülnek Pécsett, ezekre nagyon nagy igény van a fiatalok részéről” – így beszélt a közgyűlésen Ruzsa Csaba baloldali alpolgármester néhány hónapja arról, hogy a Megyeri úton, a Pécs Pláza mellett egy magáncég 400 lakásos társasházat akar felhúzni. A városházi ellenzék által – többek között – már most is meglévő közlekedési problémák fokozódása miatt kritizált beruházást a baloldali városvezetés támogatta. Mindeközben a baloldali média a fideszes városvezetés idején egy másik hasonló beruházást egyébként támadott. 

Ilyen előzmények után hívta fel olvasónk arra a figyelmet, hogy a Péter utcában egy iroda lakássá történő átminősítésére mondott nemet az önkormányzat. Azzal érveltek, hogy az új Pécsi Építési Szabályzat a „városfejlesztési koncepció elhatározásaival össz­hangban nem kívánja elősegíteni a lakásszám további növelését”. 

Az építési szabályzat nem támogatja a lakásszám növelését
Az ellentmondásos helyzet kapcsán megkérdeztük a „szakmai” városvezetés ígéretével kampányoló önkormányzatot is. Az MSZP közeli helyi lap egykori főszerkesztője, Barabás Béla sajtókapcsolati tanácsadó azt írta, hogy a Tettye környékéről számos javaslat érkezett hozzájuk, mert nagy számú társasház kezd megjelenni a területen, sokan kérték, hogy ez a tendencia lehetőleg ne folytatódjon tovább. A Péter utca kapcsán pedig arról beszélt, hogy az a Hunyadi János utca mellett van, ahol az előző városvezetés 2017-ben változtatási tilalmat vezetett be. 
 

Ezt követően megemlítette, hogy a Megyeri úti terület egy 12 éve lepusztult kertvárosi telek, amely „a város egyik szégyenfoltja”, hasznosítása a korábbi integrált városfejlesztési stratégiával összhangban történik meg. 
Érdekesség, hogy a Tüzér utcai szocialista pártszékház romhalmaza kapcsán a közelmúltban az önkormányzat egyáltalán nem érvelt a városképet csúfító hulladékhegyek eltakarítása érdekében azzal, hogy az a „város egyik szégyenfoltja”. 
 

Az önkormányzat által hivatkozott Településfejlesztési Koncepció egyébként azt is mondja, hogy az „üresen, kihasználatlanul álló épületek arányának csökkentése” lenne a cél a jövőben.

Jegyzetünket a témában itt olvashatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!