Szervezkednek

2022.01.27. 20:00

Keveslik a béremelési ajánlatot a pécsi buszvezetők

A Tüke Busznál működő érdekképviseletek - ugyan más-más hevülettel, de - nem tartják elegendőnek azt a béremelési javaslatot, amit Péterffy Attila polgármester emlegetett. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ)  továbbra is demonstráció megtartásában gondolkodik.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: L.P.

A keddi közgyűlésen Péterffy Attila, Pécs polgármestere bejelentette, nem támogatja a Tüke Busznál működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) azon kérését, amivel 1265 forintról 1600 forintra emelnék fel a sofőrök alapórabérét. A polgármester szerint nagyjából 10 százalék körüli emelésre kerülhetne csak sor.

 

A SZAKSZ pécsi szervezetének vezetője, Raposa Gábor úgy reagált, ez csak 1400 forintos alapórabért jelentene, ami nem elfogadható, ráadásul a szerdai bértárgyaláson erre az összegre sem kaptak konkrét ígéretet, csupán mint lehetőséget említette meg a vezérigazgató, Bánkuti István.

 

Raposa azzal érvelt, hogy jelenleg is már havi 40 túlórával tudják biztosítani a menetrendet, így ha csak ilyen mértékben emelnek, akkor nyugdíjba vonulókon kívül további elvándorlásra kell számítani. Hozzátette: el is kezdik szervezni a Városháza elé a tüntetésüket, amit várhatóan egy februári munkanap délelőttjén tartanak meg. 

 

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy nemcsak a SZAKSZ kifogásolja a polgármester által jelzett emelés mértékét, a cégnél működő másik érdekképviselet sem elégedett ezzel. A Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) vezetője, Hofekker Ferenc ugyanis a Dunántúli Naplóval közölte: "a szakszervezetünk tagsága további tárgyalásokra adott megbízást a béremelés mértékének emelése érdekében". 

 

Egyébiránt Péterffy a keddi közgyűlésen igyekezett a SZAKSZ régóta hangoztatott követelésének jogosságát azzal gyengíteni, hogy "nem lenne meglepődve, ha a SZAKSZ mozgásai mögött" jobboldali szándékok lennének. Ugyanakkor az FDSZ vezetőjének fenti nyilatkozata ezt a politikai célzatú utalást cáfolja, hiszen Hofekkerről köztudott, évekkel ezelőtt baloldali képviselőjelöltként indult a választáson. 

 

Nem kell lemondania

A keddi közgyűlésen Kővári Jánosnak, az ÖPE-KNDP frakcióvezetőjének a kérdésére Péterffy arról is beszélt a keddi közgyűlésen, hogy nem fogják elmozdítani a posztjából a cég vezérigazgatóját, Bánkuti Istvánt.  Mint ismert, a vezér egy egyetemi lapnak adott interjúban tavaly bunkónak és primitívnek nevezte a sofőrök viselkedését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában