Pályázatból újítanak

2022.01.11. 07:00

Korszerű eszközök beszerzésével fejlesztik a Siklósi Kórházat

Két pályázati támogatásról is hírt kaptak az elmúlt időszakban a siklósiak. A Siklósi Kórház több mint 293 millió forint támogatást nyert a szakrendeléseken használt korszerű gépek beszerzésére, az önkormányzat pedig a Váralja infrastrukturális fejlesztéséhez nyert kiegészítő pályázati forrást.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Laufer László

Fotó: Laufer László

Jó hírrel zárta a 2021-es évet a Siklósi Kórház, ugyanis egy korábbi, még 2017-ben beadott pályázatukat bírálták el pozitívan. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében benyújtott „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése a Siklósi Kórházban” című nyertes pályázat keretében több mint 293 millió forintos támogatást fordíthat az intézmény a járóbeteg-ellátás fejlesztésére. Mint Kanizsai István, a Siklósi Kórház igazgatója elmondta, a fejlesztés érinti a többi között a szemészetet, a reumatológiát, a kardiológiát, pulmonológiát, az urológiát, a diabetológiát, a nőgyógyászatot, a belgyógyászatot, a sebészetet, a fizioterápiát, a röntgent és a laboratóriumot. Összesen 130 különböző orvostechnikai gépet és eszközt fognak vásárolni a minőségibb egészségügyi ellátás érdekében. Az intézmény 50 ezer ember ellátásáról gondoskodik. 

– Mammográfiai vizsgálatokra alkalmas korszerű, digitális gép beszerzésére is sor kerül, amely azért is kiemelendő, mert a mellrák magas előfordulása miatt nagyon fontos a nők időben történő szűrése. A pácienseknek eddig Pécsre kellett utazniuk emiatt, és gyakran hónapokat kellett várakozni az időpontra. Emellett a reumatológián eddig nem volt csontsűrűségmérő eszköz, amely szintén segíteni fogja a diagnosztikát. A laboratórium is korszerűbb gépeket kap, így az elvégezhető vizsgálatok bővülhetnek, ezáltal összhangban lesznek a legmodernebb klinikai elvárásokkal – mondta a kórház igazgatója. Kanizsai István hozzátette, a fejlesztések a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhetnek meg, és 2023 őszéig megvalósulnak. 
A Siklósi Kórház egyébként az egynapos sebészetet is szeretné fejleszteni, hiszen erre nagyon nagy az igény. Az intézmény vezetősége kapacitásbővítésre adott be igényt. Ezzel kapcsolatban tavasszal várható döntés. 

 

Közösségi tereket hoznak létre 
A siklósi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert Váralja projekt költségkiegészítéseként 256 millió forintos többlettámogatásban részesül, így megvalósulhat a Váralja szegregátum rehabilitációja, a Váralja utcában élők életkörülményeinek javítása. Az infrastrukturális fejlesztések a Váralja utca keleti részét (a Vajda János tértől a Batthyány Kázmér utcáig), valamint a nyugati részét is érintik. Az innen, a rossz állapotban lévő házakból kiköltözők a város integrált lakókörnyezeteibe, felújított önkormányzati bérlakásokba költöznek, az akcióterületen lebontott ingatlanok helyén pedig közösségi célra hasznosítható nyitott terület, valamint gyalogos sétány és pihenőtér létesül. A Váralja utca 1. szám alatti ingatlan a felújítás és átalakítás után alkotóház, a Váralja utca 9. szám alatti lakóingatlan pedig szolgálati lakás lesz. Emellett további 18 szociális bérlakás felújítása valósul majd meg a projekt részeként a beavatkozási helyszíneken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!