Szomorú csemeték

2022.01.14. 13:22

Letörték Harkányban a Kresz park mentén ültetett facsemeték törzseit

Az esetet többen rongálásnak hitték, a helyi online újság még nyomravezetői díjat is felajánlott annak, aki érdemi információval szolgál a fák tönkretételéről.

Zs.K.

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mint Gellén Antal városüzemeltetési vezető elmondta, a fák törzsét maga az erdész törte le, aki a csemeték ültetését koordinálta, jelezve, hogy ezek nem eredtek meg, pótolni kell őket. Rongálásról ugyanakkor nincs szó. 

 

– A Harkányi Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójának kérésére jártam végig azokat a területeket, amelyeken tavaly tavasszal fákat ültettünk. Végigellenőriztem az összeset, és mint tapasztaltam, a Kresz parkban elég rosszul sikerült az eredés, több csemete kiszáradt, pótolni kell. 

 

Eltördeltem azokat a fákat, amelyek kiszáradtak, ezeket tavasszal pótolni kell. A kiszáradást okozhatja, hogy nem jó minőségű a csemete, illetve a száraz időjárás is – mondta Kósa Zoltán erdész. Tíz-tizenkét hárs, és sajmeggy száradt ki. Utóbbi kapcsán az erdész elmondta, a sajmeggyek ugyan megeredtek, de el is fagytak tavasszal, lehullott a levelük, és kiszáradtak. 

 

A Drávaszabolcsra vezető kerékpárút mellé szilfák kerültek, ott az őzbakok dörgölték le a fák kérgét, emiatt száradtak ki. A tavaly Harkány területére ültetett 500 facsemete körülbelül 80 százaléka megeredt, a maradékot pedig tavasszal pótolni fogják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!