Kellemetlen helyzet

2022.01.20. 15:58

MÁV sztorik: veterán járművét bukta el a bliccelő

A legtöbb bliccelő Budapesten az elővárosi vonalakon, illetve Borsod és Szabolcs megyében van, közölte a Magyar Államvasutak Zrt. sajtóosztálya lapunkkal.

Zs. J.

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

2019-ben a kiállított büntetések száma több mint 30 ezer volt, 2020-ban 21 ezer, tavaly összesen több mint 16 ezer büntetést szabtak ki a jegyvizsgálók. A baranyaiakról elmondták, hogy szabálykövetőek, illetve csökkenő tendenciát mutat, hogy valaki jegy nélkül utazna. 

 

– A 2015 és 2020 között keletkezett követelések alapján 554 pécsi illetékességű lakos tartozik a vasútnak. Ezek közül egy bliccelő tartozása meghaladja a félmillió forintot, amit 30 büntetéssel halmozott fel. A bliccelőkre jellemző módszerek: mosdóba rejtőzés, elbújás, alvás tettetése, hátrányos élethelyzetre való hivatkozás, rövidebb szakaszra való jegyváltás – közölte a MÁV sajtóosztálya. 

A bliccelő utasok menetjegyüket már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. 

 

A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólagosan fizetve 8000 forint. Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 12 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie, és a követeléskezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is növekszik. A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, halasztást. 

 

A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, akár a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!