Modern körülmények

2022.01.18. 20:00

Megújulnak a szülőszobák, és kutatóközpont is épül

A következő egy évben megközelítőleg hárommilliárd forintos beruházással Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot hoznak létre a Pécsi Tudományegyetem szülészetén.

Móga Richárd

Fotó: L.L.

Az ország első egyeteme a közleményében azt írta, hogy 2,8 milliárd forint állami támogatásból alakítják ki a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot és családbarát szülészetet a Pécsi Tudományegyetemen. Az ütemtervek szerint a kivitelezés több mint egy évig is eltarthat. 

 

A fejlesztést végző Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központját teljesen felújítja és bővíti, modern fogadótermet alakítanak ki és duplájára emelik a jelenlegi ágylétszámot, emellett családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoznak létre. 

Az épület látványterve

A Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont létrehozására 1,7 milliárd forint, míg a családbarát szülészet kialakítását célzó pályázati program keretében további 301 millió forint támogatásban részesült a pécsi egyetem. 
A magyar állam a kivitelezést további 807 millió forinttal támogatja, ennek során 660 négyzetméternyi területet építenek be a mesterséges megtermékenyítést szolgáló Reprodukciós Központban, ráadásul átépítik és korszerűsítik a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épület­együttesének több mint ezer négyzetméterét is. 

 

A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik majd. Emellett a klinika kutatási tevékenységét végző önálló kutatólaboratóriumát is kialakítják. 
– A pályázatok másik fő célja, hogy a klinika szülészeti ellátását a családbarát elvárásoknak még jobban megfeleltessük – vélekedett Várnagy Ákos, a Reprodukciós Központ szakmai vezetője. – Ennek keretében megújul az összes szülőszoba, az intenzív osztály és a császármetszés utáni édesanyák megfigyelésére szolgáló kórtermek is. Ugyancsak teljes egészében korszerűsítik a gyermekágyas osztályt, amelynek igen fontos része a kismamák kényelmét szolgáló légkondicionáló berendezés beépítése. 
Mindemellett a több mint százéves klinika déli homlokzatának régóta áhított teljes körű felújítása is megvalósul a projekt keretein belül. 
 

Kell a türelem
A klinika és a beruházást végző ZÁÉV Zrt. munkatársai folyamatos segítséget igyekeznek majd nyújtani, hogy a betegellátás zavartalanul működhessen, és a lehető legkisebb kellemetlenség érje az ellátottakat. Ugyanakkor a kivitelezés érdekében bizonyos költözések, átszervezések elengedhetetlenek, így nagy szükség lesz az érintettek türelmére is a beruházás kapcsán. Elsődlegesen a szülészeti klinika és a szomszédos onkoterápiás intézet parkolóinak részbeni lezárására kerül sor a felvonulási épületek és a munkagépek helyigénye miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!