Pereskedés

2022.01.27. 14:00

Méltatlan vita zajlik a villányi gyógyszertár körül

Kilenc hónapja nem működik gyógyszertár Villányban, miután annak üzemeltetője tavaly áprilisban váratlanul elhunyt. Jelenleg két fél pereskedik a fiókgyógyszertár nyitásához szükséges létesítési engedélyért.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Egyelőre a szomszéd városokban kell megvenni a gyógyszert

Fotó: Imre György

A városban évtizedekig a köztiszteletben álló Krabóth István üzemeltette a Szársomlyó Gyógyszertárat. A patikus tavaly áprilisban elhunyt, halála után viszont országos szinten is precedens értékű helyzet állt elő a kisvárosban, ugyanis, mivel Krabóth István nem gazdasági társaságként, hanem egyéni vállalkozóként üzemeltette a patikát, a szakhatóság visszavonta az üzlet üzemeltetési engedélyét. 

 

Krabóth István fia szívesen működtetné tovább a patikát, azonban ő csak az ingatlant örökölte meg, így a létesítési engedélyt újra kellett kérelmeznie az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél (OGYÉI). Közben azonban az egyik volt dolgozójuk úgy gondolta, él azzal a jog adta lehetőségével, hogy megpróbálkozik megszerezni egy létesítési engedélyt, hogy ő üzemeltessen gyógyszertárat Villányban. Az OGYÉI a Krabóth családnak adott létesítési engedélyt, ezzel együtt pedig elutasította a másik fél kezdeményezését, mivel 5000 fő alatti településen csak egy gyógyszertár létesítésére van mód. 

 

A másik fél, dr. Mayer Éva viszont közigazgatási bíróságon támadta meg ezt az OGYÉI-határozatot, mivel kifogásolta annak felmérését. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az a gyógyszertár kaphat fiókgyógyszertár létesítésére engedélyt, amely közelebb fekszik az azonos nevű fiókgyógyszertárhoz. Az OÉGYI mérése alapján pedig a Szársomlyó Gyógyszertár közelebb van a siklósi Kígyó Gyógyszertárhoz, mint a másik fél által megadott üzlethelyiség (Villány, Deák Ferenc utca) a siklósi Hollós Patikához. 

 

A bíróság múlt pénteken hozott határozatával az OGYÉI által Krabóth István fiának kiadott létesítési engedélyt hatályon kívül helyezte, és kötelezte az OGYÉI-t arra, hogy új eljárást bonyolítson le. Ennek megfelelően még mindig nem tudni, hogy mikor nyithat ki a gyógyszertár, bármelyik fél is kap engedélyt erre. 

 

A vitás, elhúzódó folyamatba a villányi önkormányzatot is belekeverték, ugyanakkor az önkormányzatnak soha semmilyen eszköz nem volt a birtokában, amellyel az ügyet segíteni tudta volna. Ennek megfelelően sem az egyik, sem a másik felet nem tudta előnyhöz juttatni, vagy hátráltatni a városvezetés. 

 

Mayer István, Villány polgármestere elmondta, több vád is érte az önkormányzatot, például az, hogy a hagyatéki eljárás lefolytatása hosszú ideig tartott, miközben minden ügyintézés határidőn belül lezajlott. A felek részéről a létesítési engedély megszerzése után indul el a működtetési engedély megszerzésének folyamata, amiben már az önkormányzat is érintett, de eddig ez a folyamat még nem jutott el. 

 

A másik vád az önkormányzat ellen maga a felperes személyére vonatkozik, ugyanis dr. Mayer Éva önkormányzati képviselő, és a polgármester rokona. Mayer István ezzel kapcsolatban elmondta, aki ismeri őt, az tudja, hogy a hozzá közel állókat inkább negatív diszkriminációval kezeli, hogy véletlenül se érhesse az a vád, hogy ismerősét vagy hozzátartozóját előnyben részesíti. Mayer Éva szándékaira nincs ráhatással. 

 

Az önkormányzat külső szemlélő

Az önkormányzat egyébként a lakosoknak felajánlotta, hogy a Villányi Családsegítő Szolgálaton keresztül segít a gyógyszerek kiváltásában. Van, aki él ezzel a lehetőséggel. Dr. Mayer Éva egyébként abban hibázott a városvezető szerint, hogy a tárgyaláson, amely egyébként nyilvános volt, bizottsági elnöki titulusával mutatkozott be, miközben – bár nem is lett volna erre szükség – még szóbeli felhatalmazást sem kapott arra, hogy képviselje a bizottságot vagy az önkormányzatot. 

– Mindenkinek az az érdeke, hogy minél előbb megszerezze valamelyik fél a létesítési, majd a működési engedélyt, de az előbbi kapcsán az önkormányzat csak külső szemlélője az eseményeknek. Kottlár Gábor alpolgármesterrel tegnap arra tettünk ígéretet, hogy az ügyben szereplő felek között közvetítő szerepet vállalunk fel, annak reményében, hogy nem kell még hónapokon keresztül szemlélnünk ezt az üzleti vitát – mondta Mayer István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!