Világújdonság

2022.01.05. 18:04

Nagy beruházással gazdagodott a pécsi egyetem

A több mint két milliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztéseknek köszönhetően a Pécsi Tudományegyetemen egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomag jön létre.

Móga Richárd

Fotó: Laufer László

Továbbá egy olyan kompetenciaközpont létsül, amely új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztése érdekében képes az ipari szereplőkkel együttműködve innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani.

 

A klinikai vizsgálatok során rengeteg adat keletkezik, amelyek kezelése igencsak körülményes. Az okos technológiák térnyerése az egészségügyben megoldást nyújt erre a problémára, ugyanis korszerű eszközökkel hatékonyan lehet adatokat gyűjteni az egyének egészségi állapotáról. Mindez az orvosi gyakorlat átalakulásához is vezet.

 

Ráadásul az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kihasználása, amelyet a molekuláris orvoslás fejlődése is tovább erősít.

 

– Egy olyan Kompetencia Központot szeretnénk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztésére felhasználni – hangsúlyozta beszédében Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

 

Hasonlóképp vélekedett Wittmann István, a projekt szakmai vezetője, a PTE Kompetencia Központ igazgatója is, aki a további célokról is beszélt a tegnapi sajtótájékoztató során: Szintén célja a projektnek, hogy olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatások kialakítását valósítsa meg, amelyekkel az egészségügyi ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel.

 

Mindemellett a fejlesztés hosszútávú célkitűzése az, hogy piaci alapon működőképes, önfenntartó kutatási hálózatot alakítson ki és működtessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!