Segítsünk Máténak!

2022.01.25. 19:00

Összefognak a beteg kozármislenyi kisfiú gyógyulásáért

Egy gyermek világra jötte öröm, boldogság, de sajnos előfordul, hogy viszonylag korán kiderül a betegsége.

Zs. J.

Fritz Máté idén lesz kilenc esztendős

Fritz Máté idén lesz kilenc éves, császármetszéssel született. Világra jötte után rossz hírt közöltek az orvosok a szülőkkel: az újszülött nyelőcsöve nem teljes, ami miatt azonnal meg kell operálni. A hazatérés után újabb rossz hír érkezett, a kisbaba agykamra körüli állománya elhalt, oxigénhiányos állapot és agyvérzés miatt. 
 

A szülők azóta is harcolnak a gyermekükért, nem tettek le gyógyulásáról, amihez két út vezethet: őssejtbeültetés vagy génterápia. Attól függ, hogy a betegsége melyik kezelést igényli, de annyi tudható, mindkét beavatkozás rengeteg pénzbe kerül. 
 

Pár évvel ezelőtt a szülők kupakgyűjtési akciót indítottak Facebook-oldalukon, Kupakgyűjtés Máté Gyógyulásáért címmel. A kezdeményezést sokan felkarolták, a sok-sok megosztás célba ért. Rengetegen segítettek és segítenek most is. Érkeztek kupakok óvodákból, iskolákból (többek között a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolából, a pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolából), idősotthonokból (Siklós-Máriagyűdi Idősek Otthona), magánszemélyektől, cégektől, alapítványoktól, önkormányzatoktól (így a Szavai Német Önkormányzattól, a Kerek Világ Alapítványtól, a kaposvári Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól, a Pécsi Járásbíróságtól). 

 

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság két éve az Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarországi Programsorozat keretén belül kupakgyűjtési akciót hirdetett, a több doboznyi kupakot Máté gyógyulására ajánlották fel. 
 

A kisfiú története a család barátja révén nemrégiben eljutott Szalai Ádámhoz, a magyar válogatott labdarúgójához, aki a napokban a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, hogy a férfi labdarúgó A-válogatott, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Játékidő Alapítvány közösen idén is 10–10 millió forinttal támogat három alapítványt: Havasi Marcell, fibular hemimeliaban szenvedő hároméves kisfiú gyógykezelését segítő Marcell Reménye Alapítványt, az idős, beteg, egyedülálló és szociálisan rászoruló embereket támogató Magyar Vöröskeresztet, illetve a kozármislenyi Fritz Máté gyógykezelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában