Mozgalmas év volt

2022.01.06. 16:49

Pécsi hallgatók, oktatók: mindenből a legtöbbet

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a pécsi egyetemi élet, ugyanis számos elismerést zsebelhetett be a Pécsi Tudományegyetem, ráadásul rengeteg újdonsággal lett gazdagabb.

Móga R.

Fotó: Löffler Péter

Talán a legszembetűnőbb újdonság a pécsiek életében, hogy átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar több mint 14 milliárd forintból megépült új oktatási és kutatási épületszárnyát. Az orvoskar főépülete egy új, 12 000 m2-es szárnnyal bővült, mely a legmodernebb technológiai újításokkal az eddigieknél is magasabb szintű elméleti és klinikai oktatási környezetet biztosít. 

 

A PTE szívügye a zöldítés, így azzal, hogy a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42. helyen végzett a PTE, és a magyar egyetemek között ismét a legjobbnak bizonyult, kiérdemelték ismét a legzöldebb hazai egyetem címet. 

– Érdekes éven vagyunk túl, hiszen a Covid mellett a modellváltás jelentette a legtöbb kihívást – vélekedett Miseta Attila, a PTE rektora. 

 

Új fejlesztésekkel is találkozhatunk a pécsi egyetemnek hála, ugyanis létrejött egy telefonos applikáció, mellyel nyomon követhetjük a vízfolyásokat, új hibrid labor áll rendelkezésre a szívgyógyászati klinikán, felszívódó implantátumokkal gyógyítanak a gyermekklinikán, egyedülálló mikroszkóppark segíti a gyógyszerfejlesztést, új mellkassebészeti eljárást alkalmaznak, valamint új ultrahangkészülék segíti a gyermekek urológiai vizsgálatát. 
Mindemellett számos világszínvonalú szabadalom öregbítette a PTE hírnevét az elmúlt évben: saját fejlesztésű 3D testszkenner, új szekve­náló berendezés, újabb kutatások a humán reprodukciós nemzeti laboratóriumban. 

 

Továbbá a modellváltásnak köszönhetően alapítványi egyetem lett a Pécsi Tudományegyetem, megkezdődött a Centenáriumi ünnepségsorozat, megkapta a legrangosabb európai nemzetköziesítési díjat, az ország legjobb alsófokú pedagógusképzője lett, valamint az oktatói kiválóság alapján a HVG-rangsor élén zárt a BTK. A sportos hallgatóira is büszke lehetett az egyetem, ugyanis jó néhányan remekeltek a tokiói olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában