Megfordult az irány

2022.01.23. 07:00

Pezsgést hozott a támogatás Baranya megyében

Nem csak a gyereket vállaló fiatal házasok tartoznak a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetésének nyertesei közé. Baranya megyében számos kis település vagy korábban kevésbé frekventált pécsi városrész is fellendült a városból kiköltöző családoknak köszönhetően.

Radnai Balázs

Szép új otthonok épültek a támogatásoknak köszönhetően

Forrás: MW

Mecsekszabolcs például sokáig meglehetősen népszerűtlen volt a pécsiek között, pedig a festői környezetben épült egykori bányászfalu ideális helyszín gyerekek felnevelésére. A kormány otthonteremtési programja előtt, kis túlzással minden ötödik házon ki volt téve az Eladó-tábla. Az elmúlt években azonban nagyot változott az összkép, hiszen jelenleg már csak elvétve találni értékesítésre váró ingatlant. 

 

Ennek a trendnek nem csak a szűkös lakásból tágas, kertes házba költöző fiatal generáció örül, de az „őslakos” falusiakat is felvidítja a városrészben délutánonként és hétvégente hallható gyerekzsivaj. A helyi szerveződésű „Jó szerencsét, Mecsekszabolcs!” csoport rendszeresen szervez a fiatal családoknak erdei túrákat, biciklis kirándulásokat és a Szabolcsi úton álló Szent Mihály Közösségi Házban is gyakorta rendeznek remek közösség­építő programokat. A helyi óvodánál ráadásul keresve sem találhatnak jobbat az új beköltözők, hiszen vitathatatlanul a város legszebb környezetében, jó levegőn cseperedhetnek fel az utódok a falu szélén, az erdőben épült óvodában. 

A házépítésektől lendületet kapott az építőipar is

Forrás: MW

Mindemellett az egykori bányászfalu összképén is meglátszik a csok, a felújítási kölcsön és a babaváró hitel hatása. Egykori magtárakból, présházakból és lepukkant családi házakból takaros otthonok épültek. Ahogy sétál egyet az ember a faluban, napról napra észlelhető a változás. Itt egy öreg konkáv alakú ablakot vált le egy modern, hőszigetelt nyílászáró, amott pedig új cserép váltja a palát a tetőn, de nemrégiben a legújabb energetikai pályázatnak hála, a legmodernebb napelemes rendszerek is elkezdtek feltünedezni a ma már Pécs belterületének számító egykori faluban. 

Érdemes sietni a csok felvételével

Nagy a kapkodás azok között, akik még nem vágtak bele a csok felvételébe és csak az idei évre tervezték megkezdeni az építkezést. Sokak szerint ugyanis mivel Márky-Zay Péter, az ellenzék jelöltje szavak szintjén már majdnem minden – a lakosságot és a családokat segítő – kormányzati intézkedést megtámadott, így teljességgel bizonytalan, hogy esetleges kormányváltás után mi lesz a helyzet a családi otthonteremtési kedvezménnyel és a babaváró hitellel. Elképzelhető, hogy a 13. havi nyugdíjjal és a rezsicsökkentéssel együtt ez is a süllyesztőben fogja végezni, legalábbis, ha a baloldali politikusokon múlik majd a dolog… 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!