Jó tudni!

2022.01.18. 14:57

Segít az adózásban, de visszaüt a nyugdíjnál

Sok kisvállalkozó választja a katás adózást, nem gondolva arra, hogy mit hoz ez majd a nyugdíjba menetelkor.

A készpénzfelvételnél a legegyszerűbb ellenőrizni a számlánkat

Fotó: Shutterstock

 Friss kimutatás szerint napjainkban 400 ezer kisvállalkozó fizeti a katát, szakértők szerint azonban a nyugdíjuk alig éri el majd a 40 ezer forintot. A katás vállalkozóknál ugyanis egységes, törvényben rögzített járulékalapot vesznek figyelembe, az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezőknél pedig a tényleges jövedelmet. 

 

Ebben az esztendőben a katások járulékalapja havi 108 ezer forint, jóval kevesebb a bérminimumnál. Ráadásul a nyugdíjigénylő abban az időszakban, amikor alacsonyabb jövedelmet szerez a mindenkori minimálbérnél, csak arányosan csökkentett szolgálati idővel számolhat. Vagyis, ha mondjuk valaki a minimálbér fele után fizet nyugdíjjárulékot egy éven keresztül, akkor csak fél évnyi szolgálati időt szerez. 

 

Az pedig elgondolkodtató, hogy a jelenlegi helyzet szerint egy katás majd kb. 40 ezer forint állami nyugdíjra, ugyanakkor egy minimálbér­ért dolgozó alkalmazott 100 ezer forintos havi nyugdíjra számíthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!