Koronavírus

2022.01.31. 07:00

Sokan a negyedik oltásra jelentkeztek

Kipróbáltuk, miként működik az oltási akciónap, amikor regisztráció nélkül fogadják az embereket az oltópontokon. Tapasztalatunk szerint érdemesebb időpontot kérni, ha nem akarunk órákat sorban állni.

Zsigmond József

Fotó: Szendi Péter

Szombat délelőtt 11 órakor meglepett a Garay utcai oltópont előtti látvány, ugyanis közel negyven méteres sor állt az épület előtt. Fiataltól az idősebb korosztályig sokan várakoztak, hogy bejussanak az épületbe. 

 

Beálltam a sor végére, amikor egy taxi állt meg mellettem. Egy idősebb házaspár szállt ki. A bácsi botra támaszkodva, felesége segítségével elindult a sor végére. Többen szóltak nekik, hogy menjenek nyugodtan előre. A percek telnek, előttem csökken, hátam mögött pedig növekszik a sor. Az emberek nyugodtak, nincs kiabálás, veszekedés, mindenki nyugodtan várakozik, amíg két katona érkezik – egy férfi és egy nő –, ők a regisztrációs papírt osztják ki. Mindössze azt kérdezik meg a sorban állóktól, hogy hányadik oltásra érkeztek. A többség a harmadikra, de vannak, főleg az idősebbek, akik már a negyediket kapják. 

 

A dokumentumban az egyik kérdés arra vonatkozik, hogy hányadik oltásra jöttünk, illetve mikor kaptuk meg az elsőt és a másodikat. Na, itt gondban voltam, mert nem tudtam a pontos időpontot. Az épületben az egyik honvéd megmérte a testhőmérsékletet, a másik pedig az asztalokhoz irányítja az érkezőket. Az orvos átnézi a papírokat, majd megkérdezi, hogy miért nem írtam be az oltás időpontját. Beismertem, erre nem tudom a választ, mivel nem volt nálam az oltási papír. A hölgy okostelefonjával leolvasta a védettségi igazolványom QR-kódját. Mint kiderült, június elején és július közepén voltak az oltások. Újabb kérdés következett, melyik oltást kérem az öt közül (Pfizer, Sinopharm, Moderna, Janssen, AstraZeneca). Miután választottam, továbbküldtek az egyik oltási pontra. 

 

Újabb sorban állás következett. Míg várakoztunk, egy idősebb házaspárral beszélgetésbe elegyedtem. Mint kiderült, ők már a negyedik oltásra jöttek. A férfi mosolyogva megjegyezte: „gyűjtjük az oltást, mint katica a pontokat”. 

A rendelőben egy fiatal doktornő fogadott. Mint megtudtam, délig már csaknem 50 injekciót adott be, míg pár nappal korábban egész napra jutott ennyi páciens. Nem nyugtattam meg, hogy kint nagy a sor, sokan érkeztek az oltási napra. Nem törölte le a rossz hír az arcáról a mosolyt, és beadta az oltás. Kint 15 percet várakoztam, és elengedtek. Az idős úr szavaival élve: én is begyűjtöttem az újabb pöttyömet. 

 

Több helyen lesz oltási akciónap

Február 15-étől már csak az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott, és a második hat hónapon belül van. Mint a kormány közölte, nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt. Az átoltottság további növelése érdekében februárban is minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton oltási akciót szerveznek a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Baranyai oltópontok: PTE Klinikai Központ (Rákóczi út 2.), mohácsi kórház, siklósi kórház, szigetvári kórház, Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum, sellyei Ormánság Egészségközpont, pécsváradi Dr. Entz Béla Egészségügyi Központ, siklósi Medi-Home Centrum Járóbeteg Szakellátó, szentlőrinci Lőrinc-Med Közhasznú Nonprofit Kft. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!