Megvalósulásra várva

2022.01.08. 07:00

Tehermentesítenék a pécsi főutat egy kétszer kétsávos út megépítésével

Kétszer kétsávos út megépítését szorgalmazza a baranyai megyeszékhely keleti és nyugati elkerülő útjai között Kővári János megyei fejlesztési biztos. A szükséges forrásokkal Pécs nem rendelkezik, ezért a kormánynál kell kijárni, hogy a tervek megvalósulhassanak.

Vizvári Soma

A várost átszelő 6-os főút forgalmát tehermentesítené megvalósulása esetén az új elképzelés

Fotó: L. L.

Új, kétszer kétsávos út épülhet Pécsen a Nyugati Ipari út, valamint az Üszögi út között, amely átvenné a jelenlegi, a város lakott területén áthaladó 6-os főút szerepét – értesült róla a Dunántúli Napló. 

A lapunkhoz eljutott információk szerint a város már össze is állított egy írásos javaslatot a kormány részére. A tervezett útépítést ugyanis a pécsi költségvetésből nem lehetne kigazdálkodni, ezért az elgondolás úgy szól, hogy a keleti és nyugati elkerülőket összekötő út a kormány tulajdonába kerül majd. Cserébe a jelenlegi 6-os számú főút, amely most állami tulajdonban van, a városhoz kerülne, és alapvetően a Pécsen belüli közlekedés fő ere lenne az elkerülők összekötése után. 

 

A javaslat szerint az Északmegyer dűlőt, valamint a Tüskésréti utat bővítenék kétszer kétsávosra, valamint ezeket kiegészítenék egy új útszakasszal is. 
– Körülbelül egy harminc­éves adósságot sikerülne rendezni ezzel – nyilatkozta lapunknak Kővári János, aki részt vett a tervek előkészítésében. 

 

A megyei fejlesztési biztos elárulta, amikor nemrég Őri László megyei elnökkel együtt tárgyaltak Mosóczi László közlekedési államtitkárral, ezt a tervet is felvetették. Az államtitkár akkor arra kérte Kőváriékat, érjék el, hogy a város állítson össze egy javaslatot, hogy mindez megvalósulhasson. 
Gazdaságfejlesztési szerepe is lehetne az új útnak

Kővári elmondása szerint az új kétszer kétsávos út nemcsak azért lenne fontos, mert csökkentené a Pécs belvárosára nehezedő átmenő forgalmat. 

– Az új út mentén kiépülhetne egy logisztikai övezet, valamint olyan ipari tevékenységet is fel lehetne ott futtatni, amely nem jár károsanyag-kibocsátással – vélekedett a megyei fejlesztési biztos. 
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Őri László és Kővári János a közlekedési államtitkárnál azért is lobbiznak, hogy Kaposvár és Szigetvár négysávos úttal legyen összekötve. 

 

– Baranya zártságát jelentős mértékben csökkentené, ha Pécset és a somogyi megyeszékhelyet négysávos út kötné össze, és ez biztosítaná számunkra a gyorsforgalmi kapcsolatot a Balaton irányába is – magyarázta korábban lapunknak a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, hozzátéve, hogy ennek megvalósításához legalább öt-hat év szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában