Problémahalmazok

2022.01.03. 20:00

Tehetetlenek, tovább dagad a kintlévőség Pécsen

Milliárdos a kintlévőség és a pécsi önkormányzat képtelen volt érdemben kezelni a helyzetet, holott nagyon sokan erőn felül és tisztességesen fizetik a lakbért.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Ezt a problémát tíz perc alatt meg lehet oldani – mondta még ellenzékben a most a baloldali városvezetést erősítő jobbikos képviselő, Fogarasi Gábor. Tette mindezt 2019 nyarán a Lánc utcai önkormányzati bérházzal kapcsolatos problémahalmazra utalva. Bár a baloldali városvezetés lassan elér a ciklusának a feléig, nemcsak a Lánc utcánál, de az önkormányzati bérlakások kintlévőségeinek kezelésénél sem látni előrelépést. A pénzügyi és ellenőrzési bizottság elé került dokumentum szerint ugyanis a teljes lakásállomány kintlévősége közel egymilliárdra rúg már, nagyjából 2150-en tartoznak, a hátralékosok fele pedig több mint egy évnyi hátralékkal rendelkezik. 

 

A baloldali önkormányzat dokumentuma a korábbi városvezetésre mutogat, mondván „nem volt se ellenőrzés, se eljárás” a tartozókkal szemben, ezért – sugallja az anyag – alakulhatott ki, hogy több mint félezren tartoznak 36 hónapnál régebb óta összesen 580 millióval. Egyébként azt is állítja a baloldal, hogy 30 millióval nagyobb bevételt értek el, mint korábban éppen a koronavírus-járvány alatt. Azt már kevésbé hangsúlyozzák az összegzésben, hogy 400-an vannak, akik az ő regnálásuk alatt halmoztak fel több mint fél évnyi kintlévőséget. 

 

A dokumentum azt is megjegyzi, hogy az 1–3 havi tartozással rendelkezők a fennálló hátralékukat rendezni szokták, vélhetően egyszeri fizetési nehézség merül fel náluk. Ellenben azok esetében, akik már hat hónapnál régebb óta nagyobb összeggel tartoznak, már kisebb az esély a fizetésre, náluk a „tartozás behajtásának egyéb lehetőségeit kell megvizsgálni”. 

 

A jövőt illetően sincsenek jó kilátások, hiszen a dokumentum szerint a „hátralékok folyamatos emelkedő tendenciát mutatnak”. 
 

Nem becsülik meg a dolgozókat
A személyes ellenőrzések folytatását, ütemterv, problématérkép készítését, és fizetési meghagyásos eljárások megindításának fontosságát hangsúlyozta még az önkormányzati anyag, valamint azt is, hogy biztosítani kell, hogy a lakásgazdálkodás területén dolgozók túlterheltsége csökkenjen, anyagilag és erkölcsileg is megbecsüljék a munkájukat. 
A nemzeti oldal szerint a dokumentum azt mutatja, e téren sem ért el lényeges haladást a baloldal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában