Szilveszter éjjel Pécsen

2022.01.01. 09:27

Tömeg, és spontán tűzijáték a Széchenyi téren (galéria)

Éjfél előtt pár perccel már többen ácsorogtak Pécs főterén, várták az éjfélt, a tűzijátékot. Sok külföldi érkezett, főleg egyetemista diákok, akik fényképezkedtek, majd éjfél előtt elindult a tűzijáték. Sokan azt gondolták, ez a városi óévbúcsúztató.

Zs. J.

Forrás: Löffler Péter

Covid is futott a szilveszteri futáson

Nyugodtan indult az év utolsó napja a baranyai megyeszékhelyen. Hagyományosan a lelkes futók december 31-én a pécsi Plázánál jönnek össze a Szilveszteri futásra. 2020-ban a vírus miatt a futás elmaradt, de 2021-ben már a vírus sem tudta útját állni, hogy a futók megtegyék a pár kilométeres távot. Többen jelmezben érkeztek, volt köztük virág, ördög, és megjelent maga a covid is, de most a barátságos arcát mutatta.

A délelőtt a gyerekeké volt
Pécs délelőtt még nyugodtan készült az év utolsó napjára. A városban is csak elvétve lehetett kisebb-nagyobb tűzijáték hangját hallani. A belvárosban a gyermekes családok korzóztak, és az árusoktól lufikat, trombitákat vásároltak, amit a csemetéik erőszeretettel meg-meg fújtak.

Megteltek a belvárosi szórakozóhelyek
Délután hat óra. A szórakozóhelyeken lassan érkeztek a szilveszteri vendégek, sokan jelmezekben, boszorkánynak, ördögnek öltözve. Volt olyan vendéglátóhely, ahol a felszolgálók a szilveszteri hangulatot emelték, ugyanis a pultosok csillogó ruhában szolgálták ki a vendégeket. Az idő múlásával, az italok fogyasztásával a hangulat emelkedett. 

Hol van a tűzijáték?!
– Lenne már éjfél, majd meg fagyok – mondta egy enyhén felöltözött (szoknya, kiskabát) fiatal lány a Széchényi téren 23 óra 30 perckor. Az idő haladt előre, a téren egyre többen lettek. Főleg külföldi diákok jöttek kisebb-nagyobb társasággal. Mosolyogtak, fényképezkedtek. Éjfél előtt jártunk 20 perccel és a Szentháromság szobortól egyre több tűzijátékot indítottak el. Volt amely csak fényt adott, volt amely csak robbant, volt amely beterítette az égboltot sárga, piros, kék, zöld fénnyel.
24.00 óra. Pezsgősüvegek hangjai jelezték átléptünk az új évbe. A tér különböző helyéről rengeteg tűzijátékot indítottak el. Sokan fényképezték, és azt gondolták ez a nagy városi tűzijáték.

Elindult a városi tűzijáték 
Éjfél után pár perccel az egypúpú felüljárótól hatalmas robbanások hallatszanak. Voltak akik nem értették mi történik, főleg a külföldiek. Egy-két magyar fiatal elmagyarázta, hogy 2021 decemberi tűzijáték nem a szokott helyről indították. Erről lapunk is beszámolt, hogy a  városháza úgy döntött, a vírushelyzet miatt a  hagyományos ünnepség Pécs főterén elmarad, de hogy a városlakóknak egy közös évzáró élményben legyen részük, így újító jellegű tűzijátékkal búcsúztatták 2021-et . Az Árpád-felüljáró nyugati felhajtójáról lőtték fel idén a rakétákat, hogy a város lehető legtöbb pontjáról látható legyen, illetve a téren ne legyen nagy tömeg.
A Széchenyi térről több fellőtt rakétának csak a hangját lehetett hallani, illetve a magasabbra emelkedőket csodálhatták meg. Fotós kollégánkkal a vásárcsarnokhoz mentünk. Az Árkádnál és a Centrum parkolóban többen álltak, és fényképezték a látványt. A tűzijáték közel húsz percig tartott, voltak aki a végén megtapsolták, azonban voltak olyanok is, akik elégedetlenek voltak, mert nem lehetett látni a Széchenyi térről, valamint a Kertvárosból.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!