Fejlődő kisváros

2022.01.12. 14:00

Tovább szépülhetett Komló kis Svájca

Révbe ért a Komló-Kisbattyán településrész megközelítését szolgáló út komplex felújítása, melyre a város önkormányzata közel 3,5 milliárd forintos belföldi kormányzati támogatást nyert el.

Móga Richárd

Fotó: L.P.

A 90-es évek második felében már elkészült a Komló-Kisbattyán településrész megközelítését szolgáló út fejújítási terve, ami még a hulladékátrakó, szeméttelepként működő területeinek a teljes fejújítását tartalmazta. Tehát negyedszázaddal ezelőtt már megfogalmazódott az igény az itt élők részéről, hogy ezt az utat fel kellene újítani, ez pedig most révbe ért.

 

Komló Város Önkormányzata közel 3,5 milliárd forintos belföldi kormányzati támogatást nyert el 2020 novemberében, melynek keretében négy jelentős beruházás valósul meg a településen. Ezek közül az egyik fejlesztés a Komló-Kisbattyán településrész megközelítését szolgáló út felújítása.

 

– Kisbattyán Komló kis Svájca. Ezt a kis Svájcot, azonban az elmúlt 12 évben tettük Svájcá – vélekedett a város polgármestere, Polics József. – Büszkén végig lehet menni a településen, és az a köldökzsinór, ami összeköti településrészt Komlóval, több mint négy kilométeren keresztül, jól mutatja, hogy ha megfelelő tervekkel és játékostársakkal rendelkezünk, akkor az elképzeléseinket meg is tudjuk valósítani.

 

Az elnyert támogatásnak köszönhetően a probléma hosszú távra megoldódott, amely nem csupán a Kisbattyánban élők megelégedésére készült el, hanem az útszakasz mentén letelepült gazdasági szereplőket is pozitívan érinti.

 

– A kormány amiatt is támogatta az út felújítását, mert látta, hogy nemcsak egy település fejlesztési igényről van szó, hanem ez annál sokkal több – osztotta meg gondolatait a helyettes államtitkár, Dukai Miklós. – Kiszolgál szociális intézményt, szabadidős vagy kulturális eseménynek helyt adó intézményt, ahova sok látogató jön, de egy olyan városrészt is, mely közigazgatásilag szerves egységet alkot Komlóval, de mégis egy kis Svájca Komlónak.

 

A Komló-Mecsekjánosi Fő út csatlakozásától egészen a kisbattyáni körforgalomig teljes szélességében felújított útszakaszának átadásán Hoppál Péter, országgyűlési képviselő is örömét fejezte ki: „A huszadik század kapuját végre betudtuk csukni, mert olyan fejlesztéseket tudtunk elindítani a városban, amellyel kinyílhatott a huszonegyedik század kapuja.”

 

A köszöntőket követően ünnepélyes keretek között átvágták a szalagot, majd hagyományos hordógurítással felavatták a megújult útszakaszt.

Forrás: L.P.

Példaértékűen tűrték a felfordulást

Beszédében Hoppál Péter, valamint Polics József is hangsúlyozta, hogy külön dicséretreméltó volt a helyiek példaértékű hozzáállása, amit a kivitelezés ideje alatt tanúsítottak. Annak ellenére, hogy sokszor más alternatívát kellett találniuk a Komló-Kisbattyán között ingázóknak, mindenki próbált kompromisszumot kötni, és nem hátráltatni a dolgozókat, ami sok esetben a belvárosi szakaszon nem valósul meg. 

 

Dukai Miklós is úgy vélekedett, hogy egy beruházás a fejlődésen túl felfordulással jár, és sokunkat rákényszerít arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Hiszen ilyenkor az életünket nem egyszerű, és nem mindennapi körülmények között kell élnünk, így akarva-akaratlanul engednünk kell sok esetben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!