Hagyomány

2022.01.11. 09:57

Tucatnyi házat szenteltek fel Babarcon

Egy, a 15. századig visszanyúló hagyományt szeretnének újra életre kelteni Babarcon a házszenteléssel.

Zs. K.

A Babarci Német Nemzetiségi Önkormányzat és az egy éve megalakult Babarci Heimat Egyesület szombat délutánra házszentelést szervezett, melyre nagy örömükre a vártnál többen jelentkeztek. Mint Tóthné Schiebelhut Lívia, az egyesület elnöke elmondta, a családok igényei alapján 12 házat szentelt fel Kovács Ferenc atya. Végigjárták a házakat, mindenhol lebonyolították a szertartást, az ajtófélfára pedig felírták a dátumot és a „Christus Mansionem Benedicat”, vagyis „Krisztus áldja meg e hajlékot!” felirat kezdőbetűit pontosan úgy, ahogyan ez régen szokás volt. 

Ez a néhány betű egész évben, nehéz és szép pillanatokban, örömben és gyászban emlékeztethet arra, hogy Krisztus áldó keze minden körülmények között otthonuk felett van. A népi hagyomány a házszentelésnek gonoszűző jelleget is tulajdonít, illetve régebben ez az alkalom egyúttal a hívők lajstromba szedésének napja is volt. 
 

A házszenteléseket követően a családokat egy közös vacsorára hívták meg a Babarci Sváb­udvarba.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!