Helyben is elérhető

2022.01.18. 07:00

Újabb fejlesztések a harkányi kórházban

Csaknem 300 millió forint támogatást nyert a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum a járóbeteg-szakellátó szolgáltatásainak fejlesztésére. A kapott összegből eszközbeszerzésre és felújítási munkálatokra is sor kerül a komplexumban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az új gépek jól kiegészítik majd a meglévő eszközállományt

A járóbeteg-szakellátás 6 területén valósít meg fejlesztéseket a harkányi kórház. A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum még 2017-ben pályázott az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében „Járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztése” című felhívásra. 

 

A támogatásról most kapott értesítést az intézmény, az elnyert csaknem 300 millió forintnak köszönhetően pedig a nőgyógyászat, a kardiológia, a bőrgyógyászat, a fizioterápia, a radiológia és reumatológia területén fognak fejlesztéseket végrehajtani. Mind eszközbeszerzéssel, mind pedig infrastrukturális beruházásokkal, és a betegutak racionalizálásával, kapacitásátrendezéssel javulni fog az ellátás színvonala. 

 

A pályázat két alapvető pillérre épül, orvostechnikai eszközbeszerzések a fenti szakmákban, és a kórház épületének részleges felújítása akadálymentesítéssel, melyek megközelítőleg azonos költséggel bírnak. A fejlesztésekkel az a cél, hogy az aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg-ellátás még korszerűbb és hatékonyabb legyen, ezzel együtt pedig csökkenjen a továbbküldött betegek száma. 

 

A projekt keretében beszerzett eszközöket a közfinanszírozott egészségügyi ellátás területén használják majd fel. Az új gépek a meglévő eszközállomány hatékonyabbá tételére, kiegészítésére, teljes körűvé tételére szolgálnak, míg az építészeti beruházások az akadálymentesítést, csúszásmentesítést, és a korábbi informatikai fejlesztések kiegészítését, infokommunikációs akadálymentesítést helyezik előtérbe. 

 

– A kórház, mint regionális centrum szinte teljes körű ellátást tud biztosítani a régió lakosságának. A gyorsabb munkába való visszaállás, a felesleges betegutak lerövidítése, a járóbeteg-ellátás balneoterápiás részlegének és infokommunikációs rendszerének fogyatékos személyek ellátását megkönnyítő eszköz, az infrastruktúra fejlesztése jelentős betegkörnek ad további lehetőséget helyben a gyógy­kezelésük során – adott tájékoztatást az intézmény. 

 

Kevesen tudják, de több szakrendelés helyben is elérhető

A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrumban egyébként tb-alapon, háziorvosi beutalóval a reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, belgyógyászati, kardiológiai ellátást is igénybe lehet venni, a bőrgyógyászatra és a nőgyógyászatra pedig még háziorvosi beutaló sem szükséges. A Harkányi Rehabilitációs Központban járóbeteg kezelések (mozgásszervi rehabilitáció és általános fizió- és mozgásterápia) igénybevételére is lehetőséget biztosít az intézmény. Ezt az ellátást szintén OEP finanszírozottan egy naptári éven belül 2 alkalommal, minimum 6, maximum 15 napos kúraként vehetik a páciensek igénybe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában