Évszázados hagyomány

2022.01.22. 07:58

Vince-napra várják a gazdákat, borivókat a mohácsi Szőlőhegyen

Vince napján, szombaton újra benépesül a mohácsi Szőlőhegy. Az ünnepség a szőlőhegyi kápolnában fél tizenegykor misével kezdődik, majd a gazdákat és az érdeklődőket a Bükös-szurdok bejáratánál, a rendezvénytéren forralt borral és zsíros kenyérrel várják a szervezők.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Forrás: Mohács - Szívem csücske Facebook oldal

A szőlőt és a Vince-vesszőt délben szentelik meg, a jelenlévőket pedig Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere köszönti. Utána szabad pincejárással folytatódik a nap. A hispániai vértanú, Szent Vince napjához számos, a mai napig élő szokás, időjárási regula tartozik, amelyek nemcsak nálunk, hanem egy sor nyugat-európai országban is ismertek. 

 

A hagyomány szerint ezen a napon, ha az eresz megcsordul, sok bor lesz, ha reggel a kocsi jégen jár, de délután már verebek fürödnek a kocsinyomban, szintén sok bor lesz. Biztos, ami biztos alapon a hiedelem szerint akkor is megtelik ősszel a pince, ha csöpög a Vince, csakúgy, ha fényes, vagyis ha netán fagyna – ez utóbbira van a legnagyobb esély. 

 

Mohácson szintén évszázados hagyomány a Vince-nap megtartása: ahogy régen, ma is megvendégelik egymást a gazdák a Szőlőhegyen, s a betoppanó látogatókat sem utasítják el. Ugyancsak városunkban is él a szokás, hogy az ezen a napon vágott szőlővesszőt vízbe állítják, s a fakadó rügyek alapján következtetnek a termésre. 

 

János-napi szentelt borral vagy vízkereszt napján szentelt vízzel a szőlő széleit, négy sarkát öntözték meg eleink. Ahogy egykoron, ma is dívik, hogy hurkát és disznósajtot akasztanak a szőlőkaróra, hogy hatalmas fürtökben teremjen majd a szőlő. 

S végül persze az az egyöntetű vélekedés is tartja magát, hogy Vince napján nagyon-nagyon sok bort kell elfogyasztani ahhoz, hogy újra megtelhessenek az ürülő hordók. Ha az időjárást nem is, ezt nyilván kívánalmaikhoz tudják igazítani a borbarátok, vagyis ezen aligha múlhat a bőséges termés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában