Mély hallgatás

2022.01.07. 20:00

Vonulva tiltakoznának fizetésükért a pécsi sofőrök

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elkezdte felmérni, hogy a Tüke Busz Zrt. dolgozói hajlandóak-e tiltakozni a pécsi városháza előtt a fizetésemelésért. A baloldali önkormányzat mélyen hallgat a témában.

Bóka Máté

A helyi tömegközlekedés zavartalansága miatt szükséges a bérmegállapodás (illusztráció)

Fotó: L. L.

– Tovább folytatódott a Tüke Busznál az elvándorlás – mondta lapunknak Raposa Gábor, a vállalatnál működő SZAKSZ pécsi szervezetének vezetője. Decemberben ugyan tárgyaltak a cégvezetéssel, de konkrétumokat nem tudtak meg arról, hogy lesz-e, és ha igen, milyen mértékű béremelés a társaságnál – tette hozzá. 

Ismeretes, Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a buszos szakszervezetek képviselőivel is tárgyalásokat kezdeményezett az elmúlt év végén azért, mert a vállalattól történő elvándorlás a tömegközlekedés zavartalan működését is veszélyeztetheti. 

Más városokban már döntöttek a béremelés mértékéről

Raposa Gábor ugyanakkor ismét megerősítette, hogy továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a jelenlegi bruttó 1265 forintról 1600 forintra növeljék a sofőrök alapórabérét, erre pedig korábban javaslatot is tettek. 

 

A SZAKSZ azért érné el ezt az összeget, mert ezzel közelíthetnék a béreket az állami Volánbusznál adott fizetésekhez – az állami cég ugyanis jelenleg komoly elszívó erőt jelent. Az érdekképviselet csütörtökön közzétett felhívásával elkezdte felmérni a dolgozók körében azt is, hogy hajlandóak-e a városháza előtt tiltakozni az emelésért. 

 

Mindeközben a Világgazdaság már arról számolt be, hogy más városokban és a fővárosban is béremelésekre készülnek a buszos vállalatoknál az önkormányzatok, és éppen ezért – tehát a pécsivel éppen ellenkező módon – a Volánbusznál már készülnek a béremelésre. A gazdasági lap úgy fogalmaz, hogy a cég elnök-vezérigazgatója, és Pafféri Zoltán, a Közúti-Közlekedési Szakszervezet elnöke, Baranyai Zoltán által aláírt egyezségből az derül ki, hogy legkésőbb január végéig tető alá hozzák a Volánbusznál az idei bérmegállapodást. Ez két forgatókönyv alapján történhet meg: vagy egy általános érvényű 10 százalékos emelést hajtanak végre, vagy munkakörönként differenciáltan növelik a dolgozói jövedelmeket hasonló mértékben. 

 

A fejlemények kapcsán megkerestük a pécsi önkormányzatot és a Tüke Buszt is. Az önkormányzat hallgatott, még válaszra sem méltatta a dolgozói kérés kapcsán megfogalmazott levelünket. 

 

A cég vezérigazgatója, Bánkuti István pedig csak annyit mondott, hogy „jelenleg több, költségvetéssel kapcsolatos előzetes egyeztetés folyik. Az üzleti terv tekintetében is több változat készül, ezt követően kerülhet sor a bértárgyalásokkal kapcsolatos végleges álláspontok kialakítására. Így értelemszerűen többféle béremelési változat kidolgozása is folyik”. Megjegyezte, hogy az „említett állami vállalat tavaly nem emelt bért, míg a Tüke Busz Zrt. igen. A bérfejlesztések összevetését csak több év együttes áttekintésével lehet megtenni”. 

 

A cégvezető által emlegetett béremelésről a szakszervezetisek álláspontja ellenben az, hogy azzal nem érték el a volánbuszos béreket sem, így az elégtelennek bizonyult, ugyanakkor éppen a vezérigazgatónak adott 100 százalékos fizetésemelés komoly felháborodást váltott ki a dolgozók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában