Arckép

2022.02.24. 11:30

A gyerekek öröme élteti a pécsi pedagógust

Megszámlálhatatlan gyermeknek és családnak nyújtott segítő kezet Varga Anita, aki 22 éve értelmileg akadályozott szakos gyógypedagógusként tevékenykedik. A 48 éves elhivatott pedagógus a Pécsi Éltes EGYMI-ben dolgozik, és közel 100 gyerekkel foglalkozik.

Móga Richárd

– Mindig is tanár akart lenni? 

– Egy sikertelen gyógytornász-felvételi után pedagógiai asszisztens tanfolyamot végeztem, és egy súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekekkel foglalkozó nappali ellátó intézményt választottam. Kíváncsi voltam, alkalmas vagyok-e a pályára. A gyakorlatvezető gyógy­pedagógus szakmai tudása, elhivatottsága, a mozgássérült gyermekek és családjuk felé fordulása és támogatása megerősített és elkötelezetté tett. 

 

– Mi ösztönzi? 

– A gyerekek öröme, szeretete, fejlődése, valamint a családok, kollégák pozitív visszajelzései. Nagy öröm, amikor megosztják velem a szülök köszönetet mondva a gyermek bizonyítványát, oklevelét és évek múlva is elküldik az elért sikereik igazolását. A sérült gyermekeknél az apró sikerek az önállóságukban, az örömük, szeretetük. 

 

– Mennyire nehéz ez lelkileg? 

– A munkám fizikailag és lelkileg is megterhelő. Nagy figyelmet igényel, hiszen minden gyermek egyedi személyiség, akit meg kell ismerni, hogy cél­irányosan, a szükségletei szerint tudjak motiválni, fejleszteni. Egyre több a magatartás- és viselkedésprobléma, ami türelmet, kitartást és az oki háttér körültekintő megismerését igényli. Fontos, hogy a társszakmai szakemberekkel együttműködve csapatként kapjon megfelelő ellátást mindenki. 

 

– Mi segít a megújulásban? 

– Egyre nehezebb az állandó megújulás. A mai digitális világban, az ingerek sokaságában nehezebb lekötni a gyerekeket. Nem szükséges folyamatosan szórakoztatni, ingereket biztosítani, egész nap irányítani. Az alapvető emberi normákat, értékeket, biztonságot, önállóságot a családban kellene első színtérként elsajátítani, nem feltétlen a tanártól elvárni. 

 

– Mit javasol azoknak, akik ezt a pályát választanák? 

– A tanári pálya egyre nehezebb, nagyon sok téren kell megfelelni. Sok türelmet, nagy szakmai tudást, napi felkészülést és elhivatottságot igényel. Akik ezt a pályát választják, javaslom, hogy próbálják meg, ismerjék meg mélyebben. 

 

Ezen a területen szeretné folytatni

A lelkileg megterhelő pálya ellenére Varga Anita bízik abban, hogy öt év múlva is ezen a területen dolgozhat. Másodállásban vállalkozóként és alkalmazottként tevékenykedik a jövedelme kiegészítése és a fejlesztésre szoruló gyermekek segítése céljából. Mozgásterápiákkal foglalkozik, TSMT-mentor (Tervezett Szenzomotoros Tréning) terapeutaként, alapozó fejlesztőként és gyermekjóga oktatóként. Óvodásoknak tart tréningeket, az iskolához szükséges képességek fejlesztése céljából. Mentorként pedig a BHRG Alapítvány (eltérő fejlődésű gyermekek képességfejlesztését támogató szervezet) munkáját segíti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában