Feszült a nemzetközi helyzet

2022.02.28. 09:50

A konfliktus összetettségéről szólt az előadás

Az orosz-ukrán konfliktus volt a téma a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Pécsi Képzési Központjában a múlt héten.

Mohay R.

Fotó: Nagy Laura

Az aktuális nemzetközi konfliktus hátterének árnyaltabb megismerésében, a hazánkat is érintő kérdések tárgyalásában dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét hallhatta a közönség. 

A beszélgetésre az oroszországi támadás előestéjén került sor, amikor még senki nem tudhatta, mi várható másnap. A szakértő több ízben is hangsúlyozta, az ilyen nemzetközi konfliktusok során az események percről percre változhatnak – ezt azóta meg is tapasztalhattuk. 

 

Arról is szó esett, hogy ugyanakkor az orosz–ukrán konfliktus nem új keletű, a 2014-óta tartó válság csúcsosodott ki a napokban. Mindkét oldalon érzékelhető egyfajta erős nacionalizmus, mely táplálja a nyolc éve húzódó feszültséget. 

Hangsúlyozta, amellett, hogy jelenleg egyértelműen Oroszország az agresszor, a helyzet rendkívül összetett és bonyolult, a konfliktushoz történelmi és kulturális különbségek is hozzájárulnak. 

 

A helyzetet árnyalja, hogy Ukrajna sem egységes sem kulturálisan, sem nyelvileg, élnek ott olyanok is, akik magukat orosznak tartják, az orosz államhoz lojálisak. Míg Ukrajna keleti és déli része a történelem során az Orosz Birodalom keretein belül szocializálódott, addig nyugati területe Lengyelország, az Osztrák-Magyar Monarchia és Magyarország keretein belül. Így két különböző kulturális tér összeütközéséről is szó van, egy képlékeny, a huszadik században több különféle területből összeállt államon belül is. 

 

Úgy tűnik, személyes politikai ambíciók is szerepet játszhatnak a konfliktusban, s a helyzet átláthatóságát, az események kiszámíthatóságát nehezíti, hogy Oroszországban közel sem transzparensek az állami döntések, Putyin mindössze 5–10 főre támaszkodik. 

Az előadás végén a résztvevők kérdéseket tehettek fel. Szóba került, hogy a helyzet a magyarokat is érinti, a kárpátaljai magyarság, akiknek már a korábbi ukrán kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó törvények is sok nehézséget okoztak, szintén veszélyben van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!