Nagy a felelősségük

2022.02.26. 10:16

A szakemberen múlik az enteriőr megfelelő kialakítása a lakásban

Az Ingatlanbazár a belsőépítész fontosságára hívja fel az olvasó figyelmét. Feladata, hogy az ingatlanban funkcionálisan megfelelő életteret hozzon létre. Leginkább ebben tér el a lakberendezőtől, aki kicsinosítja, otthonossá, harmonikussá teszi a lakást.

Fülöp Zoltán

Forrás: ingatlanbazar.hu

Egy ház megalkotása minden esetben többlépcsős feladat: tervező, belsőépítész, lakberendező dolgozik rajta, a sort pedig a dekoratőr zárja. A tervező és a lakberendező munkájával nagyjából mindenki tisztában van. A www.ingatlanbazar.hu oldalon elolvashatja, miért hasznos a belsőépítész? 

 

A működő lakásért felel 

− A belsőépítész munkája az alaprajz megalkotásától a szerkezetkész állapot eléréséig tart. Bár a terveket az építész készíti el, a belsőépítész már ekkor igyekszik kivenni a részét az ötletelésből − mondja az Ingatlanbazár kérdésére Balázs-Nagy Szilvia belsőépítész, lakberendező, a Beauty Interior megálmodója. 

Ha kész tervet kap, azt átnézi, változtathat a helyiségek elrendezésén. Az ingatlan funkcionális elrendezésében van oroszlánrésze, feladata, hogy élhető tereket varázsoljon a tervekből: kitalálja a világítást, a gépészetet, beleértve a vizesblokk kiállásait, a kád, a mosdókagylók helyét, gondoskodik a szellőzőrendszerről. 

 

A belsőépítész ezen túlmenően meghatározza a beltéri ajtók helyét, nyílásának irányát, anyagát, színét, a tér­elválasztó belső falak elhelyezkedését. Feladatot vállal a bútortervezésből, főleg a konyha esetében. A legapróbb részletekig megtervezi a konyhabútort, az elemkiosztásra, a konyhai gépek beépítésére is gondol, és a tervezésből a gardróbszekrényt sem hagyja ki. Fontos feladatként megtervezi az ejtőcsövek, az elektromos csövek eltakarását – például beépíthető bútorral. 

 

Szállodákban utazik 

A belsőépítész igazi terepe a szállodák, a hotelek, az irodák, az éttermek látványos belső tereinek megtervezése, kialakítása. Az impozáns megjelenésre a templomoknak, a középületeknek is szükségük van. Szakmája olyan komplex tudást feltételez, amellyel a szakember átlátja az egész tervet a legapróbb részletekig. 

Ugyanakkor magánházak építésénél is egyre gyakrabban van szükség rájuk: ma már a fiatal párok idő, energia híján kérnek szakmai segítséget. Van, amikor a szerkezetkész állapot eléréséig szinte mindent rájuk hagynak. Mivel a hazai építkezések száma megnőtt, nem csoda, hogy a belsőépítészek, a lakberendezők iránt is nagyobb a kereslet. 

 

Nyaralókhoz is hívják 

− A főváros környéki nyaralóövezetekben például kulcsrakész ingatlanokra szólnak a szakemberek megrendelései, így gyakran a nulláról kezdik a megvalósítást. Cserébe rendszerint teljes bizalmat kapnak a megbízótól − számol be a fejleményekről az Ingatlanbazárnak Balázs-Nagy Szilvia. 

A Balaton környéki, gombamódra szaporodó nyaralóövezetek új lakóegységeinek kialakítása során is jól jön a belsőépítész szakértelme. Nem véletlenül, hiszen megváltoztak a nyaralási szokások: a kalandra csábító sátorozást, kempingezést keresők mellett megjelentek a „mintha otthon lennénk” kényelmet igénylők is. 

Ezért a most divatos apartmanokat, kibérelhető lakásokat kimondottan kedvelik a befektetők és a pihenni vágyó turisták. A tulajdonosok luxuskörnyezetet alakíttatnak ki, amihez nélkülözhetetlen a belsőépítészek szakértelme. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!