Eggyel kevesebben

2022.02.08. 20:00

A szétesés szélén táncol a baloldali városvezető koalíció

Azt követően, hogy három momentumos képviselő és Bognár Szilvia, volt DK-s alpolgármester is otthagyta az MSZP–DK–Jobbik–Öt torony koalíciót, hétfő este Hencsei Zsolt jobbikos képviselő is bejelentette, hogy függetlenként dolgozik tovább.

Bóka Máté

Hencsei jelezte elégedetlenségét a Péterffy Attila által vezetett koalíció ténykedésével kapcsolatban

Fotó: L.P.

A jobbikos politikus a meszesi. 2. számú választókerületben nyerte meg a választást – mindössze 3,73 százalékkal kapott több voksot a polgári oldal jelöltjénél – egyéni képviselőként még a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben, amelyet akkor még az MSZP–P frakciószövetségben ülő Mellár Tamás vezetett. 

 

Hencsei hétfőn este egy rövid üzenetet közölt a képviselői oldalán. Ebben az áll, hogy „Tisztelt és Kedves választókerületi társaim! A mai naptól független képviselőként folytatom a munkám a 2. számú választókörzetben. Párton kívüli képviselőként. Szeretnék minél nagyobb segítséget nyújtani a keleti városrész épüléséhez, szépüléséhez a továbbiakban is! Ehhez kérem a segítségüket, hogy együtt elérjük a céljainkat!” 

 

Információink szerint Hencsei már hónapok óta többször is jelezte elégedetlenségét a Péterffy Attila által vezetett koalíció ténykedésével és azzal, ahogy intézik az ügyeket a koalíción belül. Bár nem fogalmazott olyan sarkosan mint Bognár Szilvia, volt DK-s alpolgármester, aki azt mondta, hogy „a legsötétebb időket idézik a mostani városvezetés módszerei”, de többször is hangot adott véleményének. 

 

Hencseivel együtt 2019-ben még 18 fős volt a városvezető koalíció a polgármesterrel együtt, amelyből később négyen – három momentumos képviselő és Bognár Szilvia – is kiléptek a múlt évben, helyettük az LMP-s Kóbor József került be, aki egy „látszatbizottsági” elnöki posztot és zöldbiztosi kinevezést kapott szolgálataiért. A jelen állás szerint a Pécs Jövője elnevezést felvevő, az elmúlt két évben belharcokat folytató koalíciónak csak azért van még meg a többsége, mert Kóbor is beült közéjük. Ő korábban még azt mondta Péterffy erőműben végzett korábbi ténykedéséről, hogy „Franciaországban vagy Németországban börtön járna az ilyen mértékű tűzifaégetésért.” 

 

Matematikailag, a leadott választói szavazatszámokat tekintve már kisebbségben vannak Péterffyék, hiszen a jelen állás szerint rájuk már kevesebben voksoltak, mint azokra, akik velük szemben ellenzékben vannak. Érdekesség, hogy a DK-s Kunszt Márta például annak köszönhetően is kerülhetett be a kompenzációs listáról, hogy korábban az egyik momentumos jelölt közel ezer szavazatot szerzett körzetében, de mégsem tudott nyerni. 

 

A szabályok szerint Hencsei kilépésével kétfősre apadt a jobbikos koalíció a városházán, így az ebben a felállásban tovább nem működhet. Lapunk igyekezett megszólítani az érintett képviselőt is, de nem értük el. A Jobbik frakcióvezetőjének, Fogarasi Gábornak a hivatali telefonja pedig számunkra nem volt elérhető. Kerestük a pécsi városvezetést is, de nem válaszoltak a megkeresésünkre. 

 

Az egyik, a városvezető koalíciót már korábban otthagyó képviselő, a momentumos Pokorádi Gábor azt mondta, hogy az interneten látott egy ezzel kapcsolatos hírt, és csak annyit tud mondani, hogy Hencsei Zsoltot korrektnek ismerte meg, csak dicsérni tudja a munkáját. Úgy értesült, hogy nem volt teljes az egyetértés közte és a Jobbik vezetése között, de azt nem tudja, hogy pontosan mi volt ez a konfliktus. 

 

Beszéltünk Bognár Szilvia független képviselővel, aki szintén azt mondta, hogy a netről értesült a történtekről, amelyet úgy kommentált, hogy „a képviselői szolgálat akkor lehet a legteljesebb, ha megvan a szabadságfaktora, de a Pécs Jövője városvezetői koalícióban nem ülhetnek szabad emberek”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában