Lendületben

2022.02.16. 07:00

Baranyában is meghozták az építkezési kedvet, sokan kihasználják a támogatásokat

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az új lakások nullaszázalékos áfája, a Zöld Otthon Program, vagy éppen a babaváró támogatás mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy megugrott az építkezések száma Baranyában.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Szendi Péter

 A kormányhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy 2020-hoz képest megyénkben is több mint a duplájára nőtt tavaly az építési engedélykérések, illetve az egyszerű bejelentések száma. Ugyan számos, általában Magyarországtól független gazdasági tényező miatt az építőanyagok ára és a munkaerő költsége az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, így is nagy igény mutatkozik az új ingatlanokra. 

 

A lakásépítési kedv az egész országban élénk, amelyhez hozzájárulnak az elérhető állami támogatások. Példaként említhető, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az új építésű ingatlanok áfamentesek, amennyiben a csokot is igénybe veszik az építkezők. Ezzel egy háromgyermekes (vagy ennyi utódot tervező) család összességében akár 12-13 millió forintnál is nagyobb segítségben részesülhet a beruházás értékétől függően. A kedvezménnyel – kisebb összegekkel – az egy- és kétgyermekes szülők is élhetnek. 

 

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja révén viszonylag jó feltételekkel, mindössze 2,5 százalékos kamattal juthatnak hitelhez az építkezők, illetve ennek keretében 10 millió forintos kamatmentes hitel is igényelhető a csokot kérők számára. 

A további elérhető kedvezményekről érdemes a bankokban és a hiteltanácsadóknál érdeklődni. 

 

A lakásépítési kedv országosan jellemző élénkülését a baranyai adatok is alátámasztják: a 2020. évhez képest tavaly megyénkben is több mint a duplájára nőtt az építési engedélykérések, illetve az egyszerű bejelentések száma. 

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal érdeklődésünkre azt közölte, 2021-ben engedéllyel 130 lakás, egyszerű bejelentéssel pedig 347 ingatlan – többségében családi ház – építését kezdeményezték. Az adatokból az látszik, hogy a 477 tervezett ingatlanból 232 otthon épül majd fel Pécsett. 

Az ingatlanpiaccal foglalkozó szakemberek szerint a közeljövőben is élénk kereslet mutatkozik majd az új építésű családi házak és lakások iránt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!