Tükröt tartottak eléjük

2022.02.08. 17:30

Beköltöztek a faluba, hogy megismerkedjenek a vidéki élettel

Egy kísérleti médiaprojekt keretében Szentlászlón keresztül ismerhetjük meg, hogy milyen a magyar falusi élet, mivel foglalkoznak az emberek, és igazak-e még a faluhelyről származó sztereotípiák.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A településről, az ott lakók életéről szóló kiállítás kedvező fogadtatásra talált a pécsi Tudásközpontban

Forrás: MW

Nem kelnek korán a falusiak, nem annyira összetartó már a közösség, mint 20 éve, nem mindenki foglalkozik állattartással, és nem jár minden falusi templomba – ehhez hasonló dolgok is kiderültek a Goethe-Institut Budapest kísérleti média­projektjében, amelynek keretében hét kommunikáció szakos hallgató hat napra Szentlászlóra költözött, hogy megismerkedjen a vidéki élettel. A benyomásaikat minden területre kiterjedően feldolgozták, megírták és közzétették a Goethe Institut weboldalán, emellett a Tudásközpont első emeletén a projektet bemutató kiállítás is nyílt, amely február 18-ig megtekinthető. 

 

A németországi Henri-Nannen-Schule 2017-ben 17 végzős diákjával készített egy hasonló projektet egy német faluról, ez adta az ötletet, hogy a projektet egy magyar falura adaptálják. Egy olyan községet kerestek, amely távolabb esik a megyeközponttól és a fővárostól egy olyan régióban, amely számos kihívással küzd, emellett nem nagy, de nem is apró, nem gazdag, de nem is kirívóan szegény. 

Szentlászló: a falu, ami évszázadok óta fejlődik 

Forrás: MW

Pasztorek Zoltán, a község polgármestere elmondta, a fenti szempontokat tekintve náluk jobbat aligha találtak volna. A Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatóit az egyik vendégházban és a tájház melletti házban szállásolták el, a könyvtárban pedig biztosítottak nekik helyet a munkára. Megtiszteltetésnek tartják, hogy náluk valósult meg először ilyen projekt, és úgy tapasztalta, hogy alapvetően nyíltan fogadták a fiatalokat a helyiek. 

 

– Pozitívnak tartom, hogy mi is kaptunk magunkról egy tükröt, amelyen keresztül látjuk, hogy milyenek vagyunk, hogy kommunikálunk és viselkedünk a másikkal, mennyire becsüljük meg a lakókörnyezetünket – mondta a községvezető. A polgármester elmondta, elég sajátságos időpontban érkeztek a projekt munkatársai, hiszen a pandémia miatt a közösségi élet Szentlászlón is visszafogott volt, idéntől viszont már visszatérnek a programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!