"Ez elvi kérdés"

2022.02.09. 16:36

Bíróságon a pécsi tanár ügye: nagy kockázatot vállalt Jancsula Dezső

Nem ismerte el Jancsula Dezső, a Nevelési Központ tanára, hogy bűnös lenne a Pécsi Járásbíróságon tartott előkészítő tárgyalásán szerdán.

Vizvári Soma

Fotó: L.P.

Mint ismert, Jancsula Dezső korábban azért kapott egy bírósági határozat szerint 170 ezer forint pénzbüntetést, mert még 2020-ban rendreutasított két tizenévest, akik az iskola környékén dohányoztak, majd az egyiküket hátizsákjának pántjánál megfogta.

 

A pécsi pedagógus és jogi képviselője ezután tárgyalási kérelmet adtak be. A szerdai előkészítő tárgyaláson az ügyész a pénzbüntetés helyett már csak megrovást kért Jancsulára, amennyiben a vádlott a vádiratot szó szerint elfogadva bűnösnek vallja magát, ám a tanár nem élt ezzel a lehetőséggel. Azt ugyan elismerte a vádiratból, hogy a gyermekkorú sértettet visszatartotta, de nem értett egyet azzal, hogy bűncselekményt követett el ezzel.

 

Ha valakiről azt állítják, hogy szalámit vitt ki az üzletből, és egy kilóról szól a vád, de ő nem vitt ki szalámit, akkor a végén neki tíz dekát se kell beismernie– indokolta döntését Jancsula a járásbíróság épülete előtt a sajtó képviselőinek a tárgyalás után. Hozzátette, elvi kérdés, hogy nem vallotta magát bűnösnek.

 

A tanár ezzel nagy kockázatot vállalt, hiszen megrovás esetén – ahogy azt Csernik Aranka, Jancsula Dezső jogi képviselője lapunknak elmondta – nem tiltották volna el automatikusan a tanítástól. Akkor ugyanis a munkáltató mérlegelésén múlik, hogy tovább alkalmazzák-e az iskolában. A védőügyvéd arról tájékoztatta lapunkat, hogy Jancsula Dezső jelenleg is taníthat, mert nem született jogerős ítélet az ügyében. 

 

A következő tárgyalást június elsejére tűzték ki. Csernik Aranka védői álláspontját kifejtve elmondta, védence a a pénzbüntetésnél súlyosabb ítéletet nem kaphat. Jancsuláék korábban kegyelmi kérelmet nyújtottak be a köztársasági elnökhöz. A bírónő a szerdai tárgyaláson arról tájékoztatott, hogy a kérelem elbírálása folyamatban van az Igazságügyi Minisztériumban.

 

Az Összefogás Pécsért (ÖPE) nemrég eljuttatta a Fidesz parlamenti frakciójához azon javaslatait, amelyekkel a jövőben elejét vennék a Jancsula Dezsőéhez hasonló történeteknek. Kővári János, az ÖPE elnöke most azt mondta, ajánlataikról jelenleg egyeztetés zajlik több minisztérium között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában