Fontos a szabályok betartása

2022.02.14. 14:00

Hamarosan ellepi az erdőt a medvehagyma

Hamarosan indul a medvehagymaszezon: fontos változás, hogy a Mecsek védett természeti területein nem gyűjthető idéntől a gyógynövény. Aki fejenként napi két kilónál többet szeretne szedni, az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérnie.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A Mecseken a hóvirág már megjelent, és a medvehagyma levélkéi is már több helyen kibújtak – néhány hét, és ismét ellepi az erdőt a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény. 

 

A Mecsekerdő Zrt. közleménye szerint jogszabályi változás a tavalyi előírásokhoz képest nem történt, továbbra is a vonatkozó törvény értelmében jár el a társaság, amely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteknek megfelelő, azaz naponta fejenként két kiló gomba, gyógynövény – így medvehagymalevél is – gyűjthető, külön engedély nélkül. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget szedne, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően. A licit holnap, február 10-én, 8 órakor indul. 

 

Fontos változás azonban, hogy idéntől védett természeti területre nem ad ki medvehagymagyűjtési engedélyt a társaság. Tavaly volt az átmeneti időszak: 2021-ben még a védett területeken a gyűjtés – a kíméleti területek kivételével – a korábbi eljárásrendnek megfelelően természetvédelmi engedély alapján, az erdőkezelővel kötött gyűjtési engedély birtokában lehetséges volt. 

 

A Mecsekerdő Zrt. még a tavalyi szezon előtt konzultációt kezdeményezett az engedélyezés áttekintése, szabályozása ügyében a közreműködő hatóság és a terület természetvédelmi kezelője részvételével. Az egyeztetés során összefoglalták az ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatokat, valamint közös állásfoglalás alapján meghatározták a medvehagymagyűjtés új, 2021-től érvényes szabályozását. A fő változás, hogy a gyűjtési lehetőséget tavaly óta a terület védettségi kategóriájának függvényében határozzák meg: a medvehagymagyűjtést az átmeneti évet követően idéntől megszüntették a Mecsekerdő kezelésében lévő védett területeken. 

 

A szakemberek felhívják a gyűjtők figyelmét arra, hogy a fokhagymaillatú gyógynövény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág levelei­vel. A hóvirág és a foltos kontyvirág levelei is ebben az időszakban bújnak elő – kellő odafigyelés hiányában ezeket is begyűjthetjük, fogyasztásuk pedig gyomorpanaszokat okozhat. A szedésre kiszemelt leveleket tehát mindig meg kell dörzsölni és csak a jellegzetes fokhagymaillatot árasztók – azaz ami biztosan medvehagyma – kerüljenek a kosárba! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!