Az ivóvíz minősége mindenütt megfelelő

2022.02.14. 14:57

Mindössze néhány helyen mutattak ki nitritet a laboratóriumokban bevizsgált csapvízben

Átfogó összefoglalót közölt a hazai ivóvízhálózat minőségéről a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyben a 2020-as állapotokat mutatták be.

Zs. J.

Fotó: Shutterstock

Ez alapján elmondható, hogy Magyarország valamennyi településén biztosított a közműves ivóvízellátás, de vannak ellátatlan területek, ezek főleg tanyasi környezetben, üdülőövezetekben találhatóak. Kitértek arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt, biztonsági okokból emelték a vízben a klórszintet. 

 

Azokban a megyékben, ahol aprófalvas településszerkezet van, ez Baranyára is jellemző, száznál több vízműrendszer működik, illetve több közműves cég biztosítja az ellátást. A megyénkben 140 közműves és tíz egyedi vízellátó rendszer látja el a szolgáltatást. A kiadvány szerint Baranyában a vízműveknél súlyos műszaki vagy közegészségügyi, illetve vízbiztonsági probléma nem volt 2020-ban. Elmondható az is, hogy a megyében az ivóvíz minősége kedvezőbb volt az országos átlagnál, problémát néhol a nitrit jelenléte okozott. Határérték feletti nitritkoncentrációt esetileg Baranyaszentgyörgy-Tormás, Szágy, Csonkamindszent, Drávaiványi településeken mértek. Azóta Baranyaszentgyörgy-Tormáson, Szágyon, Csonkamindszenten hetente ellenőrzik az ivóvíz nitrittartalmát, míg Drávaiványiban havi vizsgálati kötelezettség van érvényben. 

 

A korábbi évektől eltérően 2020-ban három megyében (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya) kimutatható volt az ivóvízben határérték feletti peszticid, vagyis növényvédő szer. Baranyában Sátorhelyen és Máriagyűdön a hálózaton szolgáltatott vízben bentazon növényvédő szert mutattak ki, de hozzátették, határérték alatti mennyiségben. A szolgáltató a szennyezőforrás felderítését rögtön megkezdte, illetve fokozott hatósági vizsgálatokat végeztek. 

Magyarországon a vezetékes csapvíz minősége általánosságban jónak mondható. Ennek ellenére divatba jött a házi víztisztító kisberendezések alkalmazása, melyeknek több típusa is forgalomban van. Sokan nem tudják, hogy a berendezések karbantartásának elmulasztása kockázatot is jelenthet, így akár többet árthatunk velük, mint amennyit használnak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában