Nagyon sokakat érint

2022.02.11. 18:27

Telefonon is kérhető tájékoztatás a változásról

Mint ismeretes, január 1-től a 25 év alattiak az átlagbérig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól.

W. K.

Fotó: Huszár Márk

A kedvezmény igénybevétele automatikus: külön nem kell kérni, és nem is kell nyilatkozni róla a munkáltatónál. Az adókedvezményt már a januárra szóló, február elején átutalt fizetésben is érvényesítenie kell a munkáltatónak. A 25 év alattiaknak az adókedvezmény nemcsak a munkabér után jár, hanem például a táppénz, a megbízási díj, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelem és a vállalkozói kivét után is. 

 

– Fontos, hogy az ez év január elsejétől érvényesíthető 25 év alattiak adóalap-kedvezménye befolyásolja a diákmunka során szerzett jövedelem adózását is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 
Mint azt Barlai Krisztina, a NAV Baranya megyei szóvivője kiemelte, ha a 25 év alatti fiatal az iskolaszövetkezet tagjaként nem önálló tevékenységből származó, például bérjövedelmet vagy munkaviszonyból származó bérjövedelmet vagy megbízási díjat vagy egyszerűsített foglalkoztatásból a mentesített keretösszeg feletti jövedelmet kap, akkor igénybe veheti a fiatalok kedvezményét. Így jogosultsági hónaponként bruttó 433 700 forintig nem kell 15 százalék személyi jövedelemadót fizetnie. Így a diák havi akár 65 055 forint adó megfizetése alól is mentesülhet, amely éves szinten 780 660 forint adómegtakarítást is jelenthet. 

 

– A háztartási munka jövedelmére – mivel adórendszeren kívüli kereset – nem értelmezhető a 25 év alattiak kedvezménye – tette hozzá a szóvivő. Tájékoztatás kérhető a 1819-es NAV Infóvonalon vagy bármelyik ügyfélszolgálaton. A diákmunka részletes szabályai a NAV honlapján is megtalálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!