Néhányan jól jártak

2022.02.07. 20:00

Túl sok a felesleges pénzkidobás idén is Pécsen

Az idei büdzsé tervezése kapcsán a polgári oldal úgy véli, a takarékosság jegyében kevesebb tanácsadóra, biztosra, felesleges kiadásra lenne szükség.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Amíg egy éve a baloldal elbocsátásokkal, a közvilágítás lekapcsolásával, buszjáratok megszüntetésével, a zöldterületek gondozásának felhagyásával riogatta a városlakókat, addig a választás közeledtével már inkább csak az előző, több mint két éve leköszönt városvezetést támadják a városházi propagandasajtóban a költségvetés kapcsán. 

 

A baloldal korábban is úgy gondolta, hogy a kormány által a kis- és középvállalkozásoknak adott kedvezmény, az iparűzési adó egyszázalékos kulcsa a pécsieket sújtotta, mert az önkormányzatnak ezzel csökkent a bevétele. Ugyanígy vélekedtek a parkolásról, holott az ingyenes parkolás miatt megspórolt összeg a városlakóknál maradt. 

 

Az idei évre vonatkozó költségvetéshez készült előterjesztésben pedig már 6,2 milliárdos kormányzati kompenzációt emlegetnek, miközben 2020-ban lemondtak 3,7 milliárd értékű kompenzációnak a lehetőségéről is. Érdekesség, hogy a negatív felhangok ellenére 2021-ben 12 milliárdos helyi adóbevétellel számolnak, ami a büdzsé előterjesztése alapján 1,4 milliárddal több, mint ahogy azt korábban előirányozták. A mostani tervezet kapcsán a takarékosság fontosságát hangsúlyozzák a városvezetők. 

 

A nemzeti oldal szerint azonban a baloldali mantra hiteltelen. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a tavalyi büdzsékor is úgy fogalmazott, hogy akkor a „baloldal egy klasszikus, a pécsieket sújtó megszorítócsomaggal állt elő, és a pécsieket fenyegeti ahelyett, hogy a saját háza táján kezdett volna sepregetni”. Ezúttal pedig azt mondta, hogy a 2019-es év zárszámadásakor már kiderült, hogy nem mondtak igazat amikor azzal kampányoltak, hogy év végére csődbe megy a város, hiszen többmilliárdos pluszban vette át a baloldal az önkormányzatot. 

 

– Hiteltelen a baloldal, mert ha komolyan gondolják a takarékosságot, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis miből futja a megemelt cégvezetői bérekre, a tanácsadókra, a biztosokra, miből van pénz egy politikai fegyvernek használt átvilágító társaságot vagy éppen a városi propagandista kommunikációs céget fizetni – mondta Csizmadia Péter, aki szerint csak ezek a tételek több száz millió forintos felesleges pénzszórást jelentettek és egy jól behatárolható, szocialistákhoz is köthető érdekcsoport zsebeit tömték meg. 

 

Emlékeztetett arra, hogy tavaly számos konstruktív javaslatot fogalmaztak meg a költségvetésnél, de nem fogadták el módosító indítványaikat. Többek között nemet mondtak arra a baloldaliak, hogy a létrehozott tanácsadói, biztosi posztokat, a cégvezetői és a képviselői fizetéseket vágják vissza. Nem fogadták el azt sem, hogy az egyéni, mikro- és a kisvállalkozók számára moratóriumot adjanak az iparűzési adó befizetése alól, és azt sem, hogy egyszeri 100 ezer forintos bérpótló támogatást nyújtsanak a járvány által leginkább sújtott szektorban a munkájukat elvesztőknek. 

 

A balliberális tömb azt sem támogatta, hogy egyszeri 500 ezer forintos juttatást kapjanak az oltásban résztvevő háziorvosok. Ezt csak úgy fogadták el, hogy majd a kormányzati kompenzáció függvényében „megvizsgálják ennek a lehetőségét”. 

 

Csizmadia Péter most azt is közölte, hogy idén szintúgy hasonló javaslatcsomagot készítenek elő, bízva abban, hogy ezúttal nem a haverok lesznek az elsők a Péterffy Attila által irányított városvezetés számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!