Záporoznak a kérdések

2022.03.22. 11:55

A balliberálisok nekiestek kiüríteni a Lánc utcát, térképet kapott a baloldali politikus

Meglehetősen hektikusan indult a keddi közgyűlés, miután a napirendek tárgyalása előtt Mellár Tamás parlamenti képviselő (MSZP-P frakciószövetség tagja) egy pécsi térképet kapott, hogy ne tévedjen el a városban, míg Péterffy Attila baloldali polgármester „droidoknak" nevezte a kormánypárti parlamenti képviselőket. A közgyűlés elején megemlékeztek az ukrajnai áldozatokról, és több képviselő is a Lánc utcai tömb kiürítésével kapcsolatban érdeklődött.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A közgyűlés elején Ágoston Andrea (Öt-torony) képviselő és Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető is azt indítványozta, hogy emlékezzenek meg az ukrajnai háború áldozatairól. Csizmadia Péter megjegyezte, ezzel is kimutatja az önkormányzat, hogy egységesen a béke mellett állnak ki.

 

Mi történik a Lánc utcában?

 

Ezt követően került sor a kérdések bejelentésére, amikre általában ebédszünet után válaszolnak. 

Bognár Szilvia független képviselő Nyőgéri Lajosnak, az MSZP-s alpolgármesternek és a jobbikos Fogarasi Gábornak, a népjóléti bizottság elnökének címezve azt tudakolta, hogy mit tudnak a Lánc utcai önkormányzati tömb kiürítéséről, milyen döntés nyomán történtek a lefalazások, az átjárók lezárásai, ki, mikor és hogyan rendelte el a munkát? Kaptak-e írásban az ott élők erről tájékoztatást?

 

Sajgó György (Momentum) hasonlóan a tömbház kapcsán kérdezett, hogy a kiürítést milyen előzetes vizsgálat előzte meg, majd pedig Csizmadia Péter (Fidesz) is afelől érdeklődött, hogy mi történik a lakóházban, és mi lesz azzal a 80-120 lakással, amik ott megüresednek? A fideszes politikus a Tüke Busz Zrt. sofőrjei kapcsán azt tudakolta, hogy valóban megvonják-e tőlük a cafeteria juttatást?

 

Térképet kapott Mellár

 

Barkóczi Csaba fideszes politikus napirend előtt pedig az MSZP-P-s parlamenti képviselőnek, Mellár Tamásnak nyújtott át egy térképet, hogy gördülékenyebben találja meg a belvárost, ne csak a választások előtt jelenjen meg, amikor a polgármester hívja.

 

Péterffy Attila pécsi polgármester erre azt válaszolta, hogy az ellenzéki képviselők önálló lények, és nem olyan „droidok", mint a kormánypárti képviselők.

 

 

Ingyen parkolhatnak Pécsen az ukrán rendszámú autók

 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a városvezetésnek megköszönte azt a munkát, amit az ukrajnai háborúból menekülők megsegítésében tesznek, tettek meg. A közgyűlés ezt követően pedig egyhangúlag fogadta el azt a rendeletmódosítást, ami lehetővé teszi azt, hogy az ukrán rendszámú autók ingyen parkolhassanak.

 

 

A DK-s jelölt már le is lépett

 

Miután készített egy szelfit, és azt feltette a Facebookra néhány mondat kíséretében, a baloldali politikus, Szakács László távozott is. Őt egyébként évekig egyáltalán nem lehetett látni a közgyűlésben, ám közelednek a választások...

 

 

 

Lassan...

 

Több kisebb fajsúlyú napirend után a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája (FVS) elkészítéséhez kapcsolódó feladatokról is döntöttek, hogy a későbbiekben a FVS birtokában pályázhassanak forrásokra – a stratégia megalkotását már közel két éve szorgalmazza a nemzeti oldal. Időközben Mellár Tamás is távozott a közgyűlésből.

 

Saját rokonának szavazhatta meg a támogatást?

 

Bognár Szilvia független képviselő arra hívta fel a figyelmet az egyik civil szervezet támogatásának megszavazásakor, hogy nem először fordul elő a közgyűlésben, hogy összeférhetetlenség, érintettség ellenére szavaznak egyes képviselők. Úgy tudjuk, hogy akire utalhatott az szoros rokoni kapcsolatban van azzal, akinek a szervezete kapja az önkormányzati forrást. 

 

Diana téri piac felújítása

 

Egy technikai jellegű előterjesztést tárgyalnak ezzel kapcsolatban, várhatóan egy év múlva kezdik el a piac és a zöldterület felújítását - mondta az MSZP-s Schmuck Roland képviselő, bizottsági elnök. 

 

Koncepció, aminek alkalmazása is fontos lenne

 

A vagyongazdálkodási koncepció nem nagyon változik a korábbi évekhez képest, inkább csak a tekintetben, hogy a járványhelyzettel kapcsolatos kitételeket most kiveszik – derült ki Schmuck Rolandnak (MSZP), a gazdasági bizottság elnökének szavaiból. 


– Az elvekben nincs vita köztünk, de minden koncepció annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle, s jó lenne átlépni a megvalósíthatóság irányába – mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető

 

A PMFC pálya mellé építenének

 

Az önkormányzathoz fordult a PTE, mert a PEAC a Stadion utcában egy kézilabda munkacsarnokot építene, amihez kérik a tulajdonos önkormányzat hozzájárulását. Az előterjesztés szerint kérelmükben bemutatták a beruházásnak az egyetem és a város sportjára gyakorolt kedvező hatásait, a sportinfrastruktúra-kapacitás növekedését, mely az egyetemi kötelező testnevelés biztosítása mellett a PEAC és a PSN Zrt. között fennálló együttműködés alapján a városi szakosztályok számára is a lehetőségek bővülését eredményezi. A kivitelezés költségét a PEAC a TAO forráson túl, kiegészítő egyetemi támogatásból finanszírozza. 

Az új csarnok a műfüves pálya és a PMFC stadion közötti parkoló helyére épülhetne fel. 

 

 

Baloldali választási kampány a közgyűlésben

 

Az MSZP-DK-s alpolgármesterekkel dolgozó Péterffy Attila pécsi polgármester egy politikai állásfoglalást  – amit a Magyar Önkormányzati Szövetség állásfoglalásának neveztek – akart elfogadtatni. Erről felolvasott egy előre megírt szöveget, ami összességében a kormánnyal szembeni kiállás volt.

 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint ez egy kampányeszköz, egy gyalázatos kiáltvány, inkább le kellett volna tenni az asztalra valamit az elmúlt két és fél évben, és ez alapján megkérdezni pécsieket, hogy akarják-e a baloldaliakkal tovább folytatni.

 

– Kommunista vagy fasiszta kiáltvány, ezt majd önök eldöntik házon belül – mondta, utalva arra, hogy korábban Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje úgy fogalmazott, hogy ők a kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviselik. Csizmadia szerint a városvezetésnek inkább a milliárdos támogatási igényeket kellene időben benyújtani, és nem ezzel kellene foglalkozni.

 

– Átláthatóságot, kiszámíthatóságot várnak el, de egyiket sem biztosítják helyben, hiszen például elvették az önkormányzati cégek ellenőrzést biztosító felügyelőbizottsági helyeket a jobboldaltól, és egészen kiszámíthatatlan költségvetési rendeleteket alkotnak, amiket folyamatosan módosítanak. Bérrendezést követelnek, amit maguknak már megoldottak, legalábbis a képviselői béreket is négyszer emelték meg, a haverokat pozíciókba ültettek. Ebben a bolhacirkuszban nem veszünk részt és nem szavazunk – mondta Csizmadia.

 

– Nem a pécsiek érdekében, hanem saját politikai túlélésük érdekében dolgoznak. Éppen Önök azok, akik  tehetnek arról, hogy sem a partnerség, sem az európaiság ne verjen gyökeret Pécsen, egyre többen hagyják el a polgármester hajóját  – hangsúlyozta.

 

– Elég szomorú, hogy ennyit tud ennyit hozzátenni az önkormányzatiság újjáépítéséhez. Elővesznek apait, anyait, hogy belemagyarázzanak mindent. Higgye el, nagyon hidegen hagy, hogy mi volt Gyurcsány idején, nekünk az számít, hogy ez a városvezetés mit tesz – mondta Péterffy Attila. 
 

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő javaslattal élt, hogy szeretné egyetemi szemináriumra küldeni Péterffyt, hogy rájöjjön, az itt megfogalmazott pontok mennyiben hasonlítanak az MSZP-s kormány által reformjaira, aminek következtében eladósodott az önkormányzati szféra és 2010-ben éppen a Fidesznek kellett rendeznie az adósságot.

 

Péterffy Attila polgármester szerint ezt a dokumentumot szakértők és települések javasolták, szerinte itt az ideje az önkormányzatiság megerősítésére, „kapjunk vissza jogokat, minket megillető költségvetést". A DK-s Kunszt Márta, volt MSZP-s alpolgármester csatlakozott ehhez, aki beszélt arról a konszolidációról, amikor az Orbán-kormány átvállalta az adósságot az önkormányzatoktól, de szerinte ezzel szűkítették a hatáskörüket.

 

Érdekesség, hogy Kunszt Márta annak idején akkor kapott több milliós jutalmat, amikor az önkormányzat közel 40 milliárdos adósságot halmozott fel.

 

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) képviselő is erre hívta fel a figyelmet, hogy éppen a baloldal nyirbálta meg azokat a jogokat, szokásjogokat, amikre nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

 

– Lehet párbeszédről beszélni, de éppen Önök akarják ellehetetleníti azt a választókerületet, ahol nem Önök nyertek – mondta Berényi, akinek a szavait szemlesütve hallgatta Péterffy Attila, Nyőgéri Lajos és Zag Gábor DK-s alpolgármester.

 

Felszólalt Ágoston Andrea (Öt-Torony) is, és a képviselő szabadon beszélhetett arról, hogy „diktatúra van", amit zavarosan egyszer putyinistának, máskor meg eurokonformnak nevezett. 

 

(Ez utóbbi jelentése egyébként az, ami megfelel az Európai Unió eszméjének, normáknak, szabályoknak.)

 

Volt pécsi alpolgármester megint üzent: ez egy közgyűlési terem, nem konditerem

 

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő azt kérdezte, hogy a Civilek a Mecsekért Mozgalommal egyeztettek-e a Klímavédelmi Stratégia megalkotása kapcsán, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy „polgármester úr, bírósági találkozásokat nem ér mondani".

 

Péterffy szerint volt nyitott, civil fórum, amire mindenkit vártak, akkor lehetett felvetni a különböző kérdéseket.

 

A baloldali városvezető koalícióba belépett Kóbor József (LMP) környezetvédelmi bizottsági elnök beszélt általánosságban stratégiáról, ami az energiahatékonyság fontosságát hangsúlyozza, például azt is, hogy a parkerdőben le kell cserélni a fákat, és nagyobb fásítási program kell.

 

– Ha nem az autósok képviseletével, parkolóhelyekkel kezdenénk, akkor nagyobb eredményt érnék el – mondta Kóbor.

 

Bognár Szilvia független képviselő szerint hatékonyabb lehetett volna a program társadalmi egyeztetése, mert mindössze 260 pécsi vette a fáradságot és töltötte ki a témához tartozó kérdőívet. Péterffy többször is gunyorosan reagált a felvetéseire, Bognár Szilvia meg is említette: ez egy közgyűlési terem és nem konditerem, nem kell itt izmozni, nem lesz nagyobb és keményebb senki ettől.

  

Barkóczi Csaba még arról is szólt, hogy vajon ki az, aki abban a városban, ahol a véleménye miatt egy környezetvédő civilt meghurcolnak, sajtótámadásokat kap, valaki akar-e egyeztetni olyan kérdésekben, mint a hőerőmű működése, vagy a mecseki erdők helyzete? 

Lánc utca: hallgat a baloldal a kiürétésről

Bognár Szilvia, Csimzadia Péter és Sajgó György is a Lánc utcai tömbházban zajló folyamatokról kérdeztek, mert ott megkezdték a lakásokat kiüríteni. Szerették volna tudni, ki és miért döntött erről? Ki és milyen forrás terhére rendelte el a munkát? Alpolgármester által aláírt arcképes igazolvánnyal érkező férfinak milyen felhatalmazása volt a kiürítésben? Kaptak-e írásos dokumentumot az ott lakók?

 

Milyen munkálatok folynak ott, készült-e hatástanulmány az ott zajló folyamatok előtt, illetve mi lesz a sorsa az ingatlannak a jövőben? 

 

Fogarasi Gábor, a népjóléti bizottság jobbikos elnöke, Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester és dr. Lovász István jegyző sem válaszolt a közgyűlésben, csak azt ígérték, hogy 15 napon belül válaszolnak majd. 

 

Csizmadia Gábor fideszes frakcióvezető a Tüke Busz Zrt. dolgozóinak cafeteria juttatásával kapcsolatban is érdeklődött, mert elterjedt, hogy azt elvehetik-e tőlük. Péterffy Attilának a közgyűlés alatt nem volt még ideje, hogy a kérdésnek utánajárjon, Ruzsa Csaba alpolgármester viszont azt mondta, hogy marad a cafeteria. 


 

 

Cikkünk folyamatosan frissül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában