Nagyszabású vetélkedés

2022.03.15. 11:15

A baranyai „X-Faktor” felfedezettjei ingyenes koncertet adnak

Nagyszabású zenés vetélkedés zajlik a Pécsi Kulturális Központban. Kicsit több ez, mint tehetségkutató, mert a szakemberek tanácsokat adnak a pályakezdő énekeseknek, zenekaroknak. A részletekről a PKK igazgatójával, Pavlovics Attilával beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Két éve vezeti a PKK-t. Hogy élte meg a rengeteg itt tevékenykedő közösség a járványt? 
– Sok program elmaradt, de ez talán nem meglepő, hiszen a 14 telephelyünkön működő csoportok évente több ezer rendezvénnyel, foglalkozással jelentkeznek. Viszont igyekeztünk internetes és telefonos kapcsolatot tartani mindenkivel. Ez az online tevékenység aztán új ötleteket hozott, a kiállításaink például Covid után is folyamatosan elérhetők online. 

 

– Tizennégy telephely? 
– Igen, bővült a kör, mert a különböző városrészek művelődési házain, a KRESZ-parkon, három balatoni táboron, egy uszodán és a kisvasúton túl hozzánk tartozik már a kertvárosi Melinda Ház is. 

 

– Mostanában zenétől hangos a volt Szivárvány Gyermekház. Miről is van szó? 
– „Hallasd a hangod” címmel zenés-táncos tehetségkutatót szerveztünk hagyományteremtő szándékkal, valamint a 30Y gondolata nyomán meghirdettünk egy workshopot pályakezdő zenekaroknak „Hogyha az életben boldog akarsz lenni, csinálj zenekart!” elnevezéssel. 

 

– Zsűri előtt énekelnek a fiatalok? 
– Igen, színházi és zenei vonalon jártas baranyai szakemberek mondtak építő véleményt a produkciókról. A vetélkedés tavaly ősszel indult, s idén februárban volt a második forduló. A gálaműsor pedig 15 fellépővel március 25-én 18 órakor lesz a volt Szivárvány Gyermekházban, s ezt bárki ingyen megtekintheti. A legjobbak aztán a PKK programjain kapnak újabb szereplési lehetőséget. 

 

– És a zenekarok? 
– Ott a szakmai segítséget dr. Lakner Tamás, a Szélkiáltó vezetője, Egyedi Péter, az Óriás együttes alapítója, a Fishing on Orfű szervezője és Radóczy Justina a Dzsászti Énekstúdió irányítója adja. Ezt a szárnybontogató workshopot ugyancsak 15 résztvevővel május 21-én 10 órakor rendezzük. 

 

– A kultúrközpont igazgatójának mi a kedvenc műfaja? 
– A zene és a színház. Egykor magam is színjátszó voltam és énekeltem kórusokban. Másrészt rendezői szakot végeztem, ami nagy segítséget jelent a kultúra szervezésében. Lazításképpen pedig olvasok, színházba járok és unokázok. 
 

Mindig a kultúra közelében

Pavlovics Attila 1958-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett angol tagozaton, a Pécsi Tanárképzőn magyar-népművelés szakon diplomázott, a PTE-n művelődési és felnőttképzési menedzserként végzett, közművelődési szakértő. Tanított több iskolában, a TIT Nyelviskolát vezette, a városházán tevékenykedett kulturális területen húsz éven át, 2020 augusztusától a PKK igazgatója. Felesége Zsuzsanna magyar-angol szakos tanárként ment nyugdíjba. Két gyermekük, a Finnországban élő Lúcia 38, a pécsi Márk 35 éves, két unokájuk is van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!