Szelektív a gyűjtés?

2022.03.27. 07:00

A pénzükért nem ugyanazt a szolgáltatást kapják mindenhol a pécsiek

A keskeny Mecsek-oldali utcákan lakók is ugyanazt a szemétdíjat fizetiük, mint más, a zöldhulladékot azonban nem mindenhonnan viszik el.

Mészáros B. Endre

Fotó: Penovác Károly

Elvitték végre az utcára kitett karácsonyfánkat! Januártól várta az elszállítást, de csak március végére jött össze a szolgáltatónak. Mondjuk ezúttal sem ment simán, le kellett hozzá húznom a fát a szomszédos utcába – panaszolta olvasónk. 

 

Úgy véli, meglehetősen kacifántos rendje van a pécsi zöldhulladék-szállításnak. Bár mindenki ugyanannyit fizet érte (pontosabban ingyenes, együtt jár a hulladékszállítással), bizonyos utcák mégis – ahol csak a kis méretű szemétszállító tud dolgozni – kimaradtak a rendszerből. 

 

Barna edényt sem kapnak mindenhol, és egy ideje hiába kötegelik az ágakat, gyűjtik zacskóba a füvet, lombmaradványokat, csak a kommunális és a papír-műanyag edényekből viszik el a szemetet. 
– Megkérdeztem a cég ügyfélszolgálatát, hogy mi a teendőm a zöldhulladékkal, mire közölték, a saját autómmal vigyem el a hulladéklerakó helyekre – megjegyzem, jó néhány idős szomszédom van, és nincs autójuk –, vagy vegyek pluszpénzért Dél-Kom-os zacskókat, ami abba belefér, azt elviszik. Vagyis pluszpénzért is csak részleges megoldást kapnánk – bosszankodott olvasónk. 

 

A környékbeliek nem értik, hogy ha a szelektívhulladék-szállítás működik a meredek utcákban kisebb méretű autókkal, akkor miért nem ugyanez a megoldás a zöldhulladékra is. 
 

A kommunális hulladékot töltik fel

Ahogy olvasónk fogalmaz, élelmes a magyar. Egy darabig tűri, hogy itt hagyják az avarral feltöltött zacskókat, az előírás szerinti méteres hosszúságra kötegelt ágcsomagokat, de aztán mindenki bosszankodik, amikor hetekig hiába várakozik az elszállításra. Így most mifelénk az emberek sajátos módon két rafinált trükköt is alkalmaznak a megoldásra. Vagy szépen elosztva belegyömöszölik a zöldszemetet a kommunális tároló aljába, vagy átviszik a teli zacskókat, összekötegelt ágakat a szomszédos utcába, ahol már van hivatalos zöldjárat. Kérdés, ki jár jól így, egyáltalán mi szükség van erre a diszkriminációra? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában