Példátlan összefogás

2022.03.23. 14:01

A templomokban gyűjtik egész héten az élelmiszereket

A Katolikus Egyház segély­akciójához kapcsolódva idén a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés adományait az ukrán háború menekültjei és az otthon maradtak megsegítésére fordítja a Katolikus Karitász. A hívek felajánlásaikat március 27-ig helyezhetik el a templomokban.

W. K.

Fotós: Csapó Balázs

Idén újra meghirdette a nagyböjti irgalmasság gyakorlásának ősegyházi hagyományát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) – a „Tartós szeretet” nevű akció során arra biztatják a híveket, hogy vigyék el ezen a héten a szentmisékre tartósélelmiszer-felajánlásukat a rászorulók számára, és tegyék azt a templomban az erre kijelölt helyre.

 
Bármilyen tartós élelmiszert szívesen fogadnak: liszt, cukor, rizs, tészta, búzadara, olaj, konzervek, zacskós leves, tartós tej, keksz, édesség, lekvár, kávé, tea.

 
Az MKPK közleménye szerint idén immár tizenegyedik alkalommal hirdetik meg a nagyböjti adománygyűjtésben az irgalmas szeretet gyakorlásának ezt a formáját.

 
Tavaly és azt megelőzően se tudták a korábbi években megszokottak szerint megszervezni a segélyakciót, a járványügyi helyzet miatt. Idén azonban újra megindulhatott a templomokban az egy héten át tartó adománygyűjtés. 

 

Az idei esztendő sajátossága azonban, hogy miután Ukrajnában háborús helyzet van, sokan érkeznek menekültként Magyarországra, a kárpátaljai magyarság élelme is kifogyóban van, ezért most a felajánlott tartós élelmiszereket ezekre a célokra fordítja a Katolikus Karitász.

 
Az MKPK tájékoztatójában kiemelte, a korábbi években meghirdetett gyűjtések eredményeképpen családok ezreit tudták segíteni azokkal a segélycsomagokkal, amelyeket a hívek adományaiból juttattak el a rászorulókhoz. 

 

– Ha legalább egykilónyi adományt hozunk a templomba, újra nagyon sok családnak tudunk segíteni az irgalmas Jézus példáját követve. Most a határon túli magyarokkal és a hazánkba érkező menekültekkel tehetünk jót nagyböjtben – hangsúlyozzák.

 
Aki szeretne, telefonos adományvonalon is bekapcsolódhat a karitász segítő munkájába. A 1356-os telefonszámon minden hívás 500 forint segítséget jelent. 
 

Szállást is kapnak a menedékkérők

Hat településen félszáz ukrán ajkú menedékkérőt szállásolt el a napokban a Pécsi Egyházmegye az önkormányzatokkal és plébániai közösségekkel, valamint a karitásszal együttműködve. Felföldi László megyés püspök, a szálláshelyek biztosításán túl a menekült családok lelki támogatásának fontosságára is felhívja a figyelmet.

 
A Pécsi Egyházmegye ezidáig 194 férőhelyet ajánlott fel, amelyből 102 Baranyában, 92 pedig Tolna megyében található. Az orosz–ukrán háború elől menekülők az elmúlt napokban érkeztek meg a Cikón, Szálkán, Decsen, Vajszlón, Bonyhádon, továbbá Sióagárdon található egyházi ingatlanokba, és várható újabb menedékkérő családok érkezése. Ellátásukra egyházmegye-szerte szerveznek gyűjtéseket. 

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint az érkezők egészségügyi ellátásba való bekapcsolása, valamint a gyermekek iskolai befogadásának megszervezése is folyamatban van, melyet a megyei védelmi bizottságok munkatársai intéznek, az oktatási intézményekkel együttműködve. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában